today-is-a-good-day
8.8 C
Athens

Γ.Ζαββός: Διορθώνουμε βήμα βήμα το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία

Αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις» καθώς σήμερα ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Υπέρ του σχεδίου νόμου ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας κράτησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών τόνισε ότι σήμερα «διορθώνουμε βήμα- βήμα το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία» σε αντίθεση -όπως είπε- με όσα έγιναν το 2015 και τα επόμενα χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα το «βούλιαγμα των τραπεζών». Και αυτό, είπε, μπορούμε και το πράττουμε γιατί η κυβέρνηση κατάφερε η χώρα να γίνει αξιόπιστη σε αγορές και εταίρους.

 

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ, ο υφυπουργός αναγνώρισε πως η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει αυτές τις αλλαγές με διαδικασίες υπερ- επειγόντως καθώς «η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει, ιδιαίτερα, σε αυτή την περίοδο». Το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε, πρέπει να «είναι δυνατό, ικανό ώστε να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ελληνική οικονομία. Αυτό, είναι «το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου» προκειμένου «ο λαός να έχει μια καλύτερη μέρα. Είναι ένα ραντεβού που περιμένουμε τέσσερις δεκαετίες».

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, επανέλαβε πως με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ «καταφέραμε να μειώσουμε σε 32 δισ. τα “κόκκινα” τραπεζικά δάνεια», σημειώνοντας ότι αυτό δεν το κάνουμε ούτε «για τα μεγάλα μονοπώλια, ούτε για τις μεγάλες τράπεζες» αλλά «για τον Έλληνα πολίτη, τη μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει τελικά να μπορέσουν να δουν τους πόρους να πηγαίνουν και στις χρηματοδοτήσεις σε αυτούς». Με τον ΗΡΑΚΛΗ, τόνισε, «μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια και απελευθερώνουμε πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία», «ενεργοποιούμε κυριολεκτικά την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να επανακάμψει» και ενεργοποιούμε την Κεφαλαιαγορά».

 

Ο κ. Ζαββός, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα». «Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη. Πρέπει με συντεταγμένη και συστηματική πολιτική να υπάρξει έξοδος του κράτους ώστε οι επενδυτές να έρθουν και να βάλουν τα λεφτά τους» είπε και αυτή τη στιγμή είναι «αυτό που σηματοδοτούμε με το παρόν νομοσχέδιο».

 

Σχετικά με το ερώτημα εάν μια τράπεζα μπορεί να δώσει δάνειο σε κάποιον τρίτο, ο οποίος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι όπως είπε και χθες ο εκπρόσωπος της ΤτΕ κατά την ακρόαση φορέων, κάτι τέτοιο απαγορεύεται καθώς είναι μια «άκρως ανησυχητικής διαδικασία» και «προφανώς μια τέτοια συμπεριφορά δεν επιδοκιμάζεται εποπτικώς και θα πρέπει να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί».

 

Τέλος, σχετικά με τη ρύθμιση της λεγόμενης ασυλίας στα μέλη του ΤΧΣ σε περιπτώσεις που αφορούν αποφάσεις για τα τραπεζικά ζητήματα, ο κ. Ζαββός ανέφερε πως για τη διατύπωση αυτής της διάταξης στηριχθήκαμε στη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας λειτουργεί ένας νομικός παραλληλισμός μεταξύ των διατάξεων που αφορούν τα στελέχη των τραπεζών και τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ασχολούνται με συναφείς δραστηριότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ