today-is-a-good-day
15 C
Athens

Politico Europe: Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεκκίνηση των ταξιδιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επανεκκινήσει τα ταξίδια εντός, αλλά και εκτός, της Ε.Ε. με το “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό” που θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

Ο στόχος των πιστοποιητικών, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι να διασφαλίσει ότι όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν».

Το “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό” θα σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και να διασφαλίζει ότι, ενώ ορισμένοι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ, αυτοί θα χρησιμοποιηθούν μόνο όπου δικαιολογείται και στο βαθμό που είναι απαραίτητο», έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιστολή την οποία επικαλείται το Politico.

Ποιο είναι το σχέδιο;

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής λήγει στις 17 Μαρτίου, ωστόσο οι περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η Επιτροπή δέχτηκε τις πρώτες σκέψεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. την Τετάρτη, σε μια συζήτηση πολλοί διπλωμάτες που περιγράφονται ως “χαώδη”. “Υπάρχει μια βαθιά έλλειψη σαφήνειας ως προς το τι είναι πραγματικά αυτό το ‘Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό'”, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η Επιτροπή θέλει το πιστοποιητικό να μην περιλαμβάνει μόνο αποδεικτικά στοιχεία εμβολιασμού, αλλά και αποτελέσματα τεστ και πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Ποιος προωθεί την ιδέα; 

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.

«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, κατ’ ανάγκη, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος που υπερασπίστηκε την ιδέα, τον Ιανουάριο σε επιστολή του προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οι χώρες ανυπομονούν: Ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα χωρίς περιορισμούς από τον Μάιο Η Ισπανία και η Ελλάδα εξετάζουν επίσης έναν «πράσινο διάδρομο».

Άλλες χώρες τάχθηκαν επίσης υπέρ του πιστοποιητικού: ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κουρτς ζήτησε ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σε βιντεοδιάσκεψη ηγετών της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα. Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν και σχέδια για την ανάπτυξη πιστοποιητικού για την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Η Εσθονία εργάζεται σε πιλοτικό πρόγραμμα για παγκόσμια πιστοποιητικά εμβολίων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συμφωνούν όλες ο χώρες της Ε.Ε.; 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η εργασία για μια «κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολίων» πρέπει να συνεχιστεί, αλλά αυτή είναι μια χλιαρή έγκριση που αφήνει άφθονο περιθώριο για ιδιωτικές και δημόσιες αμφιβολίες.

«Δεν θα δεχτώ ένα σύστημα που προϋποθέτει την πρόσβαση σε εκείνη ή την άλλη χώρα με πιστοποιητικό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν. Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο όπου κάθε χώρα αναπτύσσει το δικό της σύστημα, είπε, αλλά «ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί».

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, υιοθέτησε παρόμοια άποψη, τονίζοντας τη Δευτέρα ότι η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων είναι «πιο θεμελιώδης από ποτέ»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η «μόνη» λύση για την άδεια ταξιδιού, καθώς, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κορωνοϊού για ανηλίκους.

Αν και κανείς δεν αντιτίθεται στην ιδέα κατ ‘αρχήν, υπάρχουν πρακτικές και ηθικές ανησυχίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα «ομοιόμορφο» και «διαλειτουργικό» πιστοποιητικό εμβολίου για ιατρικούς σκοπούς τον Ιανουάριο.

Αλλά εάν η Ε.Ε. θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα πιστοποιητικό εμβολίου έως το καλοκαίρι, θα πρέπει να βιαστεί.

Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόσουν το ενιαίο πιστοποιητικό στα συστήματα υγείας και των συνόρων τους, ενώ η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια «πύλη» για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων – κάτι που προειδοποίησε η κ. Φον ντερ Λάιεν θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πρέπει να ανταλλάξω το “απόρρητο” μου για διακοπές;

Ένα από τα μείζονα θέματα για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού που θέτουν χώρες της Ε.Ε> είναι ο σεβασμός της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski  χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου ασυλίας «ακραία», λέγοντας επίσης «ακόμη και το όνομα με ενοχλεί λίγο».

Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές προστασίας δεν ενθουσιάζονται για την ιδέα. Η ρυθμιστική αρχή του Βελγίου μιλά για ασάφειες σχετικά με την αποθήκευση των δεδομένων των εμβολιασμένων αλλά και με τις λεπτομέρειες του τρόπου κοινοποίησης των δεδομένων. Ανησυχεί, επίσης, ότι οι αρχές μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα δεδομένα για πολύ καιρό.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι τα πράσινα πιστοποιητικά θα σέβονται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο των Ευρωπαίων πολιτών.

Υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας με το πιστοποιητικό;

Η τρέχουσα περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ προτρέπει να μην γίνει ο εμβολιασμός προϋπόθεση για τα ταξίδια προς το παρόν, αν και η απόφαση πρόκειται να επανεξεταστεί σε λίγους μήνες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχεδίασε επίσης μια (μη δεσμευτική) κόκκινη γραμμή γύρω από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι είναι κατάλληλα μόνο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων.

Η Γαλλίδα εισηγήτρια προειδοποίησε ότι τέτοια πιστοποιητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα κατηγορία εχόντων και μη εχόντων, βάσει του καθεστώτος εμβολιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ