Το σταδιακό χτίσιμο τείχους ανοσίας, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οικονομία αλλά και τα ελληνοτουρκικά είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και όχι η …κουτοπόνηρη και πολιτικά μίζερη ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ, που περιστρέφεται γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη και Κουφοντίνα.
Τη συγκεκριμένη θεματολογία έθεσε στην πρώτη της εμφάνιση ως κυβερνητικής εκπροσώπου η Αριστοτελία Πελώνη.
Toυ Κώστα Πασίση
Για τον Πρωθυπουργό η μεγάλη «εικόνα» είναι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η εντολή του στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια είναι να μη χαθεί ούτε ένα εμβόλιο και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέχρι τέλη Μάιου να έχουν εμβολιαστεί οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο τείχος ανοσίας. Η επίτευξη του θα είναι ουσιαστικά και το πρώτο «θανάσιμο» κτύπημα στον covid 19.
«Σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει παραλάβει τρία εμβόλια, της Phizer, Moderna, Astrazeneca και αναμένει της Johnson & Johnson που θα συμβάλει στην εντατικοποίηση του εμβολιασμού.
Η πρόταση του Πρωθυπουργού για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού δικαιώνεται και κερδίζει σημαντικό έδαφος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, που αρχικά ήταν αντίθετη, σήμερα αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του και προσανατολίζεται στη θέσπιση του.
Η εκτίμηση στο Μαξίμου είναι ότι τελικά θα γίνει καθολικά αποδεκτό, γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη σοβαρή πρόταση, για να ανοίξει με ασφάλεια ο τουρισμός, κατά τη θερινή περίοδο.
Ήδη η Κομισιόν ετοιμάζει και εντός Μαρτίου θα καταθέσει πρόταση για πιστοποιητικά εμβολιασμού και κινητικότητα.
Απόλυτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να μείνει όρθια και ζωντανή η ελληνική οικονομία, που λόγω της πανδημίας υπέστη βαρύ πλήγμα.
Όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που ήδη φτάνουν συνολικά τα 30 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021).
Όμως η κατάσταση είναι οριακή και εξαιρετικά δύσκολη. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Αυτό δεν είναι μόνο για λόγους κοινωνικής αποσυμπίεσης αλλά έχει να κάνει και με τα δημοσιονομικά μας. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σκιαγραφώντας το τοπίο της επόμενης ημέρας.
Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα του Πρωθυπουργού είναι και τα ελληνοτουρκικά που δε δείχνουν σημάδια βελτίωσης, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές των δυο χωρών.
Ο Τουρκικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο για αεροναυτική άσκηση, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια παρερμηνειών.
Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παλεύει με νύχια και με δόντια, να επιβάλλει στην κοινή γνώμη, τη δυσώδη υπόθεση Λιγνάδη η οποία έχει περάσει στο επίπεδο της Δικαιοσύνης και την απεργία πείνας του αρχιτρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ωστόσο και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση ξεκαθάρισε το τοπίο. «Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει. Ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.