«Εκτός από τις δράσεις που συντονίζουμε για την Επανάσταση και την ιστορία των 200 ετών, θεωρήσαμε καθήκον μας να συμβάλουμε, μέσα από τα έσοδα που έχουμε από το χορηγικό και το νομισματικό μας πρόγραμμα, στη δημιουργία διεξόδων στα προβλήματα της σημερινής συγκυρίας. Στο παρελθόν δώσαμε πολλές φορές μάχες, σήμερα δίνουμε μια διαφορετική μάχη κατά της πανδημίας» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή προχώρησε στην δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σημειώνεται ότι με απόφαση των υπουργών Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρχικός χώρος τοποθέτησής των κλινών ορίστηκε το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
«Τα έσοδα της Επιτροπής θα επιστρέψουν στην κοινωνία»
«Οφείλουμε ευχαριστίες στους χορηγούς της Επιτροπής αλλά και στους συμπολίτες μας που στηρίζουν το νομισματικό πρόγραμμα, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο. Στόχος μας είναι όλα τα έσοδα της Επιτροπής να επιστρέψουν στην κοινωνία, μέσα από δράσεις που θα αφήνουν μια παρακαταθήκη», τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Εδώ και καιρό, στην Επιτροπή συζητούσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία. Διενεργήσαμε διαγωνισμό, ανακηρύχθηκε ανάδοχος και τώρα ετοιμάζονται οι κλίνες ΜΕΘ. Θέλω να σας πω ότι οι κλίνες είναι κινητές. Αρχικά θα βρίσκονται στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης για να συμβάλουν στις ανάγκες τις περιοχής. Στο μέλλον, όμως, όταν εκλείψει ο κορονοϊός, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Οι δράσεις για την 25η Μαρτίου
Ερωτηθείσα για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Επιτροπή για την 25η Μαρτίου, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε: «Θα γίνουν πολλά. Και για την 25η Μαρτίου, αλλά και μετά. Θέλω να σας θυμίσω ότι μια από τις κεντρικές αποφάσεις που πήραμε ως Επιτροπή, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, ήταν να απλώσουμε χρονικά τις δράσεις σε όλο το 2021. Μια άλλη πρωτοτυπία της Επιτροπής είναι ότι όλες οι προτάσεις έρχονται από την κοινωνία, από τους Έλληνες, σε όλο τον κόσμο. Την 25η Μαρτίου, λοιπόν, σχεδιάζουμε την κυκλοφορία ενός αναμνηστικού εντύπου. Επίσης, σε 18 πόλεις της Ελλάδας, θα γίνουν προβολές σε ιστορικά κτίρια, με ένα ειδικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης (video mapping). Οι προβολές θα αφορούν την ιστορία της Επανάστασης και την ιστορία της κάθε πόλης. Ετοιμάζουμε, τέλος, άλλες δύο πρωτοβουλίες τις οποίες θα σας τις ανακοινώσουμε αργότερα» σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Επετειακές Δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη
«Ήδη, όμως, από την αρχή του χρόνου γίνονται επετειακές δράσεις», υπογράμμισε η κυρία Αγγελοπούλου και αναφέρθηκε σε τρεις δράσεις που θα λάβουν χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τις οποίες ξεχώρισε για την πρωτοτυπία τους: Την αποτύπωση, για πρώτη φορά, του Εθνικού μας Ύμνου στην νοηματική γλώσσα μέσα από τη δημιουργία ειδικού βίντεο από τον σύλλογο διδασκόντων της νοηματικής στη χώρα μας. Την καταγραφή και ανάδειξη των αιωνόβιων δέντρων της Επανάστασης από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Και το σεμινάριο του Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, με θέμα την Επανάσταση του μέλλοντος, στο οποίο θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Ετοιμάζουμε, επίσης, το πρώτο Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, μέσα από το οποίο οι νέες και οι νέοι μας θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε αυτόν τον τομέα και να μην αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό» πρόσθεσε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής.
Τέλος, η κυρία Αγγελοπούλου έκανε ειδική αναφορά στο νομισματικό πρόγραμμα αλλά και στην αποδοχή από μέρους της Επιτροπής της ευγενικής προσφοράς της επιχείρησης «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» να διαθέσουν τα συλλεκτικά νομίσματα σε επιλεγμένα καταστήματά τους.