today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Το πλοίο Μινέρβα Ελένη δεν θεωρείται πλέον ύποπτο για τη ρύπανση των ακτών του Ισραήλ

«Το ελληνικό πλοίο Μινέρβα Ελένη δεν θεωρείται πλέον ύποπτο για τη ρύπανση των ακτών του Ισραήλ μετά από έρευνα των ισραηλινών αρχών επί του πλοίου στην Ελλάδα» έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παραθέτει δημοσίευμα ισραηλινού μέσου με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ, στην οποία αναφέρεται ότι το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Μινέρβα Ελένη δεν ήταν η αιτία της διαρροής πετρελαίου που έπληξε μεγάλο μέρος των ακτών του Ισραήλ.

Όπως είχε ενημερώσει χθες η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, την επιθεώρηση του πλοίου πραγματοποίησε μια ισραηλινή ομάδα από το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος που έφτασε χθες το πρωί στην Αθήνα. Η ομάδα έχει την πλήρη συνεργασία των ελληνικών αρχών, τόνιζε στην ίδια ανάρτηση η πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την Ισραηλινή ομόλογό του, Τζίλα Γκάμλιελ, είχε εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη της για το πρόσφατο τραγικό συμβάν θαλάσσιας ρύπανσης, ύστερα από διαρροή εκατοντάδων τόνων πετρελαίου από πλοίο, στα διεθνή ύδατα του Ισραήλ και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στην εν λόγω επικοινωνία, όπως είχε μεταδώσει την περασμένη Παρασκευή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκρέκας είχε αναφέρει πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται στη διάθεση της ισραηλινής διοίκησης προκειμένου να παράσχουν βοήθεια εφόσον χρειαστεί, ενώ ενημέρωσε την κα Γκάμλιελ ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία στον τομέα της απορρύπανσης, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αντιμετώπιση αντίστοιχου συμβάντος στον Σαρωνικό Κόλπο τον Σεπτέμβριο του 2017. Η κα Γκάμλιελ, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, είχε ευχαριστήσει τον κ. Σκρέκα για το ενδιαφέρον και την άμεση επικοινωνία, και δύο υπουργοί είχαν δεσμευθεί ότι θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία, καθώς προτεραιότητα και των δύο χωρών αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ