today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Επιδότηση των πάγιων δαπανών των κλειστών επιχειρήσεων ζητά ο Β.Κορκίδης

Να επιδοτηθούν οι πάγιες δαπάνες των κλειστών επιχειρήσεων και να καταβληθεί κατά προτεραιότητα η 6η Επιστρεπτέα σε όσες επιχειρήσεις της Αττικής είχαν μείωση τζίρου άνω του 20% τον Ιανουάριο, ζητά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορκίδης σχετικά με τη «μάχη των επιχειρήσεων της Αττικής στο διπλό μέτωπο της υγείας και οικονομίας» όπως αναφέρει, σημείωσε τα εξής:

Όσο η αγορά της Αττικής θα «ανοιγοκλείνει» το επόμενο δίμηνο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, οι ανακοινώσεις περισσότερων μέτρων στήριξης θα είναι αναγκαίες, αλλά δεν θα είναι ποτέ αρκετές για όλους τους πληττόμενους. Τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει εφεξής να δώσουν τη θέση τους σε στοχευμένα μέτρα προς τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις της Αττικής, ενώ θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στα “επιχειρηματικά νοικοκυριά”, που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Συγκεκριμένα, 2 στα 4 επιχειρηματικά νοικοκυριά έχουν ταμειακά διαθέσιμα για μόνο 2 μήνες και 4 στα 10 δεν έχουν καθόλου αποθεματικά. Οι 9 στους 10 μικρομεσαίους έχουν μείωση τζίρου και οι 7 στους 10 έχουν χάσει το υπερδιπλάσιο των εσόδων τους. Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα επαρκεί μόνο για 19 ημέρες το μήνα, ενώ 5 στους 10 έχουν παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι 8 στους 10 δεν μπορούν να αποταμιευόσουν, παρά το γεγονός ότι έχουν μειώσει κατά 70% τις δαπάνες κατανάλωσης και εξόδων μετακίνησης.

Σημειωτέον, πως οι «παγωμένες» υποχρεώσεις της πανδημίας σε δημόσιο, ταμεία και τράπεζες έχουν φτάσει τα 28,4 δις ευρώ, ενώ 45 δις ευρώ δάνεια από 208.000 δανειολήπτες κινδυνέουν να «κοκκινίσουν». Οι απώλειες του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο εκτιμώνται στα 5,5 με 6 δις ευρώ, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το ΥΠΟΙΚ είναι 5.9 δις ευρώ και αυτά που έχουν προϋπολογιστεί είναι 7,5 δις ευρώ. Μετά όμως και τη 3η καραντίνα, αναπόφευκτα η ύφεση τριμήνου θα είναι διψήφια και τα οικονομικά μέτρα δεν θα είναι αρκετά. Η αύξηση των μέτρων στήριξης αυτόματα θα αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ θα μειώσει τα ταμειακά διαθέσιμα και τις «εφεδρείες» της οικονομίας μας. Μόνο τον Φεβρουάριο τα νέα μέτρα δημιουργούν δημοσιονομικό κόστος 2,4 δις ευρώ και αλλά 700 εκ. ευρώ από τις απώλειες φορολογικών εσόδων. Πέραν της απαλλαγής και επιδότησης ενοικίου και για τον Μάρτιο, της παράτασης μείωσης συγκεκριμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι 30/9/21 και τη καταβολή της 5ης Επιστρεπτέας, θα πρέπει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα ανακούφισης για τις κλειστές επιχειρήσεις της Αττικής και τα επιχειρηματικά νοικοκυριά που ζουν από τη μοναδική πηγή εσόδων μιας οικογενειακής επιχείρησης. Προτείνουμε στους αρμόδιους υπουργούς να δρομολογήσουν άμεσα και στοχευμένα να επιδοτηθούν οι πάγιες δαπάνες των κλειστών επιχειρήσεων και να καταβληθεί κατά προτεραιότητα η 6η Επιστρεπτέα σε όσες επιχειρήσεις της Αττικής είχαν μείωση τζίρου άνω του 20% τον Ιανουάριο. Ο «οικονομικός χάρτης» της Αττικής θα πρέπει στο τελευταίο διάστημα του «ακορντεόν» ή «βεντάλιας» να συνεκτιμηθεί μαζί με τον υγειονομικό χάρτη του Λεκανοπεδίου και σε κάθε αξιολόγηση των ειδικών, προσεκτικά και στοχευμένα, να επιτρέπεται να ανοίγει έστω και μία «χαραμάδα» σε όποια δραστηριότητα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί κινητικότητα, συνωστισμό και επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της πρωτεύουσας, πριν η πανδημία, εκτός από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, προκαλέσει «ολική μετάλλαξη» στην ελληνική αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ