today-is-a-good-day
12.2 C
Athens

ΠΟΥ: Δεν κρίνεται αξιόπιστη η θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο

Να ερευνηθούν οι σπηλιές των νυχτερίδων προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούν στην Γουχάν για την προέλευση της πανδημίας φάνηκε σήμερα, σε συνομιλία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του νέου κορωνοϊού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ είναι ένας από τους δέκα εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ που έφθασαν τον περασμένο μήνα στην Κίνα για να ερευνήσουν σχετικά με την εμφάνιση της Covid-19.

Η ομάδα μετέβη χθες, Τετάρτη, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν – στην κεντρική Κίνα -, το οποίο κατηγορείται, ιδιαίτερα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι άφησε να διαφύγει ο ιός από ένα από τα εργαστήριά του, κατά λάθος ή όχι.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας είναι η πιο αμφιλεγόμενη εγκατάσταση που έχει επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ.

«Αν αρχίσουμε να ακολουθούμε και να κυνηγάμε τα φαντάσματα εδώ κι εκεί, δεν θα φτάσουμε πουθενά», δήλωσε ο Μπεν Εμπαρέκ σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Πεκίνο.

Πάντως η επίσκεψη στο Ινστιτούτο ήταν «ένας σημαντικός σταθμός για να καταλάβουμε από πού βγαίνουν αυτές οι ιστορίες», σύμφωνα μ’ αυτό τον ειδικό στη διατροφική ασφάλεια.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν διαθέτει από το 2012 ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας P3 (για παθογόνα επιπέδου 3) που μελετά πολυάριθμους ιούς, κυρίως τους κορωνοϊούς.

Το ινστιτούτο διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 για ακόμη πιο επικίνδυνα παθογόνα. Πρόκειται για ένα εργαστήριο με ακόμη πιο ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί στελέχη ιών όπως ο Έμπολα και το οποίο ο ΠΟΥ μπόρεσε να επισκεφθεί.

Ο Μπεν Εμπαρέκ λέει πως είχε με τους Κινέζους συνομιλητές του «πολύ ειλικρινείς συνομιλίες», χρήσιμες «για να γίνει κατανοητή» η θέση τους σε «έναν ορισμένο αριθμό ισχυρισμών που είδαμε και διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης».

Πριν παραδώσει τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάικ Πομπέο είχε και πάλι κατηγορήσει στα μέσα Ιανουαρίου το Ινστιτούτο.

Ωστόσο καμιά απόδειξη δεν έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες.

Όλες αυτές οι συγκυρίες θα αποτελούσαν «εξαιρετικά σενάρια για ταινίες και σειρές», εκτιμά ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, ο οποίος υπόσχεται ωστόσο να «ακολουθήσει την επιστήμη και τα γεγονότα» για να καταλήξει σ’ ένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.

Η αντιπροσωπεία πρόκειται να ολοκληρώσει την αποστολή της στην Γουχάν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μπεν Εμπαρέκ.

«Δεν θα έχουμε πλήρεις απαντήσεις για την προέλευση του ιού, όμως θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα», προειδοποίησε.

Πρέπει να ερευνηθούν οι σπηλιές των νυχτερίδων προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση του κορωνοϊού που προκαλεί την COVID-19

Ένα μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά για στοιχεία σχετικά με την προέλευση της COVID-19 στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας δήλωσε πως χρειάζεται να γίνει δουλειά για την ανακάλυψη γενετικών στοιχείων του ιού σε σπηλιές νυχτερίδων.

Ο Πίτερ Ντάζακ, ζωολόγος και ειδικός στις ζωονόσους, δήλωσε πως η ομάδα στην Γουχάν λαμβάνει νέες πληροφορίες για το πώς ο ιός, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην πόλη στα τέλη του 2019, οδήγησε σε μια πανδημία. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, είπε όμως πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προήλθε από εργαστήριο.

Η προέλευση του κορωνοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις κατηγορίες, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η Κίνα δεν υπήρξε διαφανής στην αρχική διαχείριση του ξεσπάσματος. Το Πεκίνο έχει ‘σπρώξει’ την ιδέα ότι ο ιός προήλθε από αλλού.

Ο Ντάζακ ενεπλάκη στην έρευνα για την προέλευση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2002-2003, ανακαλύπτοντας τις ρίζες του σε νυχτερίδες που ζούσαν σε μια σπηλιά στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.

“Παρόμοια έρευνα πρέπει να γίνει αν θέλουμε να βρούμε την αληθινή άγριας ζωής προέλευση” της COVID-19, δήλωσε ο Ντάζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη.

“Αυτή η δουλειά να βρούμε την πιθανή πηγή νυχτερίδας είναι σημαντική επειδή αν βρούμε τις πηγές αυτών των φονικών ιών μπορούμε να μειώσουμε την επαφή με αυτά τα ζώα”, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον η Κίνα παίρνει δείγματα από τις πολλές σπηλιές νυχτερίδων που υπάρχουν στη χώρα, όμως ιοί παρόμοιοι με τον SARS-CoV-2 έχουν βρεθεί στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.

Ο Ντάζακ είπε πως η ομάδα του ΠΟΥ στην Γουχάν λαμβάνει νέες πληροφορίες για το πώς ο ιός οδήγησε σε μια πανδημία, όμως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

“Βλέπω μια εικόνα που αναδύεται μέσα από ορισμένα από τα σενάρια που μοιάζουν πιο ευλογοφανή απ΄ό,τι προηγουμένως”, είπε.

Ένα σενάριο που μελετάται πιο προσεκτικά από την ομάδα είναι η πιθανότητα ο ιός να κυκλοφορούσε πολύ πριν ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στην Γουχάν.

“Είναι κάτι που η ομάδα μας εξετάζει πολύ έντονα προκειμένου να δούμε ποιο επίπεδο μετάδοσης στην κοινότητα μπορεί να υπήρχε νωρίτερα”, είπε ο Ντάζακ.

“Η πραγματική δουλειά που κάνουμε εδώ είναι να εντοπίσουμε με αφετηρία τα πρώτα κρούσματα έναν ζωικό ταμιευτήρα, και αυτό είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο μονοπάτι, και μπορεί να έχει συμβεί πριν από μήνες ακόμη και χρόνια.”

Οι ερευνητές έχουν επισκεφθεί νοσοκομεία, εγκαταστάσεις έρευνας και την αγορά θαλασσινών όπου ταυτοποιήθηκε το πρώτο ξέσπασμα, αν και οι επαφές τους στην Γουχάν περιορίζονται σε επισκέψεις που διοργανώνουν οι Κινέζοι οικοδεσπότες τους.

Ο Ντάζακ είπε πως οι κινεζικές αρχές δεν έχουν αρνηθεί κανένα από τα αιτήματα της ομάδας για επίσκεψη σε εγκαταστάσεις ή συνάντηση με κρίσιμους ανθρώπους.

“Είναι φυσικά αδύνατο να ξέρουμε ό,τι δεν μας λέγεται, αλλά αυτό που βλέπω στην Κίνα, και αυτό που αυτή η ομάδα βλέπει στην Κίνα, είναι πως ό,τι ζητήσαμε, μας επιτρέπεται να το κάνουμε”, είπε ο Ντάζακ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ