Τον Μάρτιο “θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή”, που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου με τίτλο “Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πως θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σχετίζεται με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία, “αλλά επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Επίσης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει δυνατότητα υποβολής, κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην “επιστρεπτέα προκαταβολή 5”, για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως 19/1/2021 τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα MyBusinessSuport, αλλά δεν συμπλήρωσαν έως τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν επειδή δεν υπέβαλαν “εκ παραδρομής” εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.
Απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με τις περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο, πήγαν ικανοποιητικά τον Οκτώβριο, αλλά έκλεισαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτές έδειχναν ουσιαστικά΄ αύξηση τζίρου για τους 2 μήνες, άρα αποκλείονταν από τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ΄ίδιο έγινε με επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Δεκέμβριο του ‘19 , και έπρεπε να συγκρίνουμε το τετράμηνο του ‘19 ή τον Ιανουάριο του ‘20, με την αντίστοιχη περίοδο του τελευταίου τετραμήνου του ‘20. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με την ίδια ΚΥΑ, “θα καλύψουμε τις 10.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές”.
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε επίσης τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν γίνει δεκτές 303.017 αιτήσεις, ύψους 1,05 δισεκ. ευρώ. “Πληρώσαμε περίπου 640 εκατ. χθες. Θα κάνουμε άλλη μια πληρωμή αύριο” είπε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι η πλατφόρμα θα κλείσει στις 2 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή μόνο για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.
Απαντώντας στην κριτική της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου, ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτόν δεν έγινε ότι η πολιτεία έβαλε κάπου αυστηρότερο πλαίσιο, από την 4η επιστρεπτέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, περίπου το 40% των επιχειρήσεων είχε αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του ‘20 σε σχέση με του ‘19. Ως παράδειγμα έφερε την εστίαση, όπου 24.534 επιχειρήσεις ήταν επιλέξιμες. Όμως 9.434 είχαν αύξηση τζίρου είπε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι ήταν επιχειρήσεις τροφοδιανομής (ντελίβερυ), ενώ κατά αντιστοιχεία, υπήρξε αύξηση τζίρου και σε φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, υπήρξαν και πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να αποδείξουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 150 ευρώ τον μήνα για το 2019.
Τέλος, είπε ότι το πως θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο ζήτημα αυτό, σχετίζεται με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία, “αλλά επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο”.