today-is-a-good-day
14 C
Athens

Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία οι συμφωνίες για τον αγωγό IGB και το Forum φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε η κύρωση των δύο συμφωνιών, για τον IGB και το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου, από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «α) “Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB Project)” και β) ” Κύρωση του Καταστατικού (Ίδρυσης) του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)”», ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής. Κατά το σχεδίου νόμου ψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισε η Ελληνική Λύση.

Κ. Σκρέκας: «H Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου»

«Έχουμε σχέδιο που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, είτε μέσα από αγωγούς όπως ο TAP, είτε τώρα με τον αγωγό IGB, είτε με υποδομές όπως η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, όπως πιθανότατα, μια υπόγεια δεξαμενή με στρατηγικό ρόλο, με στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου», είπε ο κ. Σκρέκας που κάλεσε τα κόμματα να δώσουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο διότι αναβαθμίζουν οι συμφωνίες αυτές τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

«Πάντοτε οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν προμετωπίδα την ανάπτυξη ενεργειακής στρατηγικής, ως μοχλό αειφόρου ανάπτυξης και ως βραχίονα εξωστρεφούς διπλωματίας», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες.

Ο υπουργός επισήμανε ότι «πιθανότατα, αργότερα, αυτό το δίκτυο να μην πάει χαμένο όταν το φυσικό αέριο δεν θα κυλάει σε αυτούς τους αγωγούς, αλλά ενδεχομένως να μπορούν να γεμίσουν και να μεταφέρουν υδρογόνο». Συνεπώς, τόνισε ο κ. Σκρέκας, «μιλάμε για υποδομές που δεν θα πάνε χαμένες».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί το έργο του διασυνδετήριου αγωγού μέχρι το τέλος του 2021 και πρόσθεσε ότι το έργο σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 52%, με το 40% του αγωγού να έχει ήδη υπογειοποιηθεί. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά και εμπορικά οφέλη για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις και επισήμανε ότι ο αγωγός κατασκευάζεται από ελληνική επιχείρηση και συνεπώς «Έλληνες εργαζόμενοι είναι αυτοί που εργάζονται σήμερα στην κατασκευή αυτού του αγωγού που θα εγκατασταθεί στα βόρεια σύνορα».

Όπως εξάλλου επισήμανε ο ΙGB, πέραν του ό,τι θα μπορεί να μεταφέρει προς βορρά κασπιανό αέριο, αφού συνδέεται με τον αγωγό TAP, θα μπορεί να μεταφέρει και αέριο το οποίο θα υγροποιείται στην πλωτή δεξαμενή στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. «Αυτό σημαίνει ότι πράγματι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ότι μέσα από αυτή θα περνάει όχι μόνο φυσικό αέριο που θα προέρχεται από την Κασπία, αλλά φυσικό αέριο που μπορεί να έρχεται από οπουδήποτε στον κόσμο, μέσα από πλοία θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Συνεπώς εξελίσσεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που ξεκίνησε από το 2009», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφορικά με το FORUM Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι φέρνει κοντά χώρες που στο παρελθόν είχαν και αντικρουόμενα συμφέροντα. Στόχοι αυτού του FORUM, όπως είπε, είναι η υποστήριξη της δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς αερίου προς όφελος των χωρών μελών που το συναπαρτίζουν, την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της έρευνας, της παραγωγής και της μεταφοράς αλλά και της κατασκευής των υποδομών του φυσικού αερίου όπως και την προώθηση καλύτερης κατανόησης της αλληλεξάρτησης, με τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών. «Μέσα από αυτή τη συνεργασία προωθείται και η αρωγή στις καταναλώτριες χώρες, δηλαδή στις χώρες που είναι αποδέκτες φυσικού αερίου, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους και με τις χώρες διέλευσης να διαμορφώσουμε τις γενικότερες πολιτικές του αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επιτρέποντας μια βιώσιμη συνεργασία και εταιρική σχέση, μεταξύ των βασικών παραγόντων της αλυσίδας αξίας, στην αγορά», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι και οι δύο συνεργασίες διασφαλίζουν το μεγάλο ζητούμενο που είναι η ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή ανεξαρτησία μας με ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει σχέδιο και είναι η κυβέρνηση που πραγματικά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και για τις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμανε ότι στους 18 μήνες έκλεισαν δύο καμινάδες λιγνιτικών εργοστασίων και άλλες δύο έχει προγραμματιστεί να κλείσουν τους επόμενους μήνες, εντός του 2021. «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλά σέβεται το περιβάλλον αλλά πράττει, δρα, εργάζεται για να προστατεύσει το περιβάλλον. Εργάζεται ταυτόχρονα, για τη δίκαιη μετάβαση και έχει εκπονηθεί σοβαρό σχέδιο για τη στήριξη της εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, που θα πληγούν», είπε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Νέα Δημοκρατία

«Η όλη κατασκευή αλλά και η λειτουργία του έργου του IGB θα ενισχύσει τη χώρα μας, αφού θα έχει καταστεί πλέον πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από διάφορες πηγές και κατά κύριο λόγο από τον ΤΑΡ. Επιπλέον, αξιοποιεί και τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, δεδομένου ότι όλες οι ποσότητες θα εισάγονται μέσω αυτού και φυσικά, προβλέπεται να μεταφέρονται προς το βορρά, μέσω του IGB», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας και σημείωσε ότι ο IGB αποτελεί το πρώτο τμήμα του κάθετου διαδρόμου, δηλαδή της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, αλλά και της Ουγγαρίας, με σκοπό την εναλλακτική τροφοδοσία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. Αναφερόμενος στο Forun για το φυσικό αέριο, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η Ελλάδα, λοιπόν, επιδιώκει να έχει στενότερους δεσμούς με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, φυσικά πάντοτε με σκοπό την αξιοποίηση ενός μεγάλου ενεργειακού δυναμικού της περιοχής.

«Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα και η όλη κύρωση αυτού του φόρουμ μπορεί φυσικά να δουλέψει, αλλά και να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα. Θα μπορούσε να δουλέψει και ως υπόδειγμα για την προώθηση ενός διαλόγου που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τη σταθερότητα της όλης περιοχής», ανέφερε ο Φίλιππος Φόρτωμας και υπογράμμισε ότι με τις δύο αυτές κυρώσεις η Ελλάδα «επιτέλους επενδύει στο δικό της μέλλον. Επενδύει, γιατί βγαίνει από την πανδημία ως μία χώρα με νέα οικονομική δομή, η οποία αποτελεί τη βάση μιας ανάπτυξης τελείως διαφορετικής και “πράσινης”. Σε αυτό, λοιπόν, το πνεύμα κινούνται και οι δύο επωφελείς συμφωνίες».

ΣΥΡΙΖΑ

«Ο διασυνδετήριος αγωγός, ο IGB, Ελλάδας-Βουλγαρίας και το φόρουμ φυσικού αερίου είναι πρωτοβουλίες που ωρίμασαν ή ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μιας προσπάθειας, η οποία πέτυχε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει η Ελλάδα εμπορικός και ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι η ενεργειακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στόχευε και στην ασφάλεια εφοδιασμού και στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών και στην πληθώρα των πηγών και των οδεύσεων, αλλά και στην ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας. Ο κ. Φάμελλος επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση ότι «σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε τον ρόλο της Πολιτείας και του Δημοσίου σε τέτοια κομβικά έργα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ιδιωτικοποιεί κρίσιμες υποδομές». Είπε επίσης ότι από τα κείμενα απουσιάζει η παράμετρος της κλιματικής κρίσης, υποτιμώνται οι περιβαλλοντικοί παράμετροι και η ανάγκη αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ατυχημάτων. «Η απουσία της στρατηγικής αυτής, της κλιματικής, από τα κείμενα που μας φέρατε και ιδιαίτερα από το κείμενο για το φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, είναι ανησυχητική», είπε και πρόσθεσε: «Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενισχύεται ο ρόλος του φυσικού αερίου, διότι κλείνετε τους λιγνίτες όχι για να φέρετε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά για να ιδιωτικοποιήσετε την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και με λίγους ολιγάρχες -αυτό είναι λάθος- ενώ η παγκόσμια κοινότητα πηγαίνει σε μια άλλη κατεύθυνση».

Κίνημα Αλλαγής

«Οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν ιδιαίτερα στο να βρεθούμε σήμερα εδώ», είπε για τις δύο συμβάσεις ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης που ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής ωστόσο αναφέρθηκε σε σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως του IGB. «Ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής μας επανασχεδιάζεται και οι εξελίξεις “τρέχουν”. Έτσι, λοιπόν, απαιτείται να αναπροσαρμόζουμε διαρκώς τις προτεραιότητές μας και να επωφελούμαστε από τις ευκαιρίες», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση στον μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό χάρτη, με τελικό στόχο να αποτελέσει τον διακομιστικό ενεργειακό κόμβο από ανατολή προς δύση και από νότο σε βορρά. «Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων με τα γειτονικά μας κράτη. Βασικός, όμως, στόχος αυτής της ενεργειακής εθνικής πολιτικής πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας, οι πολλαπλές εναλλακτικές πηγές όδευσης με ανταγωνιστικές τιμές και η μείωση του ενεργειακού κόστους. Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται η ενίσχυση των απαιτούμενων ενεργειακών υποδομών και δικτύων, των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες και την αποθήκευση ενέργειας», είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

ΚΚΕ

«Κατά» των δύο συμφωνιών τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Οι δύο συμβάσεις, και για τον IGB και για το Ενεργειακό Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποτελούν κομμάτι ενός παζλ που εντάσσεται στη μεγάλη εικόνα», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Η μεγάλη αυτή εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια χαρακτηρίζεται από τους οξύτατους ανταγωνισμούς με διαφοροποιήσεις, από τη μια μεριά των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στη Ρωσία για τις πηγές ενέργειας που θα αξιοποιηθούν για τους ενεργειακούς δρόμους και ενάντια στην Κίνα για τους εμπορικούς δρόμους».

«Η Ελλάδα έχει επιλέξει στρατόπεδο και από τη σημερινή, αλλά πολύ περισσότερο από την προηγούμενη κυβέρνηση, να αποτελέσει τον σημαιοφόρο των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια απόφαση, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, η οποία συνδέεται με τη στρατηγική επιλογή για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, «δηλαδή για τη συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας στο πλιάτσικο που θα γίνει ενάντια στους λαούς της περιοχής για να αποκτήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις ένα κομμάτι από την πίτα, μια επιλογή που οξύνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό με την Τουρκία, η επιθετικότητα της οποίας κλιμακώνεται. Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα και, όπως δείχνουν και οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δρομολογείται ο συμβιβασμός, δηλαδή η συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου κάτω από τις φτερούγες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στον IGB, είπε ότι «ο στόχος είναι καθαρός. Είναι η ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας και βεβαίως και η στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, ενώ και στην Ανατολική Μεσόγειο προωθεί τους αμερικάνικους σχεδιασμούς». Αναφερόμενος στο Forum, ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι στόχος του είναι να ενιαιοποιήσει την αγορά φυσικού αερίου, την εξόρυξη, την προμήθεια, αλλά και τη μεταφορά του φυσικού αερίου καθώς και η ενεργειακή απομόνωση του Ιράν.

Ελληνική Λύση

Αποικιοκρατικής λογικής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, που δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» και πρόσθεσε ότι «δίνουμε τα πάντα στους Αμερικανούς όπως και στους Γερμανούς, χωρίς κανένα αντάλλαγμα». Ειδικότερα, ως προς τον αγωγό IGB, ο κ. Βιλιάρδος επισήμανε ότι:

– η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να ελέγχει την προέλευση και τα συμφέροντα του φυσικού αερίου που θα περνάει από τον αγωγό, οπότε να το επιτρέπει ή όχι αν είναι εχθρικές χώρες.

– περιορίζεται με απαράδεκτο τρόπο η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας εντός της ίδιας μας της επικράτειας. Οι υποχρεώσεις μας είναι δυσανάλογες των ωφελειών μας, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε περίπτωση πολέμου.

-Η Ελληνική Λύση δεν συμφωνεί με το ότι η διαχείριση θα γίνεται από τη Βουλγαρία, ενώ η μόνιμη εγκατάσταση θα είναι στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, δεν γίνεται αναφορά στην έκταση της εγκατάστασης και στα συμφέροντα που θα εξυπηρετεί.

– ο πόλεμος αναγνωρίζεται ως λόγος ανωτέρας βίας υπέρ των επενδυτών, ενώ το κράτος υποχρεώνεται να άρει την ανωτέρα βία διαφορετικά θα πρέπει να δαπανήσει κεφάλαια για να το κάνει. Έτσι, όμως, δεν λειτουργεί ένα κυρίαρχο κράτος, αλλά ένας υπηρέτης των επενδυτών.

– αναφέρονται ευθύνες στο νομοσχέδιο, αλλά δεν διαπιστώνεται πουθενά το κέρδος του κράτους από την επένδυση.

– οι διαφορές θα έπρεπε να επιλύονται από τα εθνικά δικαστήρια στη βάση του εγχώριου και του κοινοτικού δικαίου, όχι από ένα διεθνές διαιτητικό όργανο.

ΜέΡΑ25

«Η οπισθοδρόμηση στην Ευρώπη και παγκοσμίως, βάζει ένα τελευταίο ανάχωμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην κατάργηση των υδρογονανθράκων, το φυσικό αέριο. Μελλοθάνατες τεχνολογίες, εταιρείες, αγωγοί και projects είναι όλα αυτά», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Αυτά που συζητάμε -και θα τύχουν και διακομματικής συναίνεσης φοβάμαι- αυτή τη στιγμή σε αυτή τη Βουλή, είναι οι “δεινόσαυροι” της τεχνολογίας, είναι σαν να επιδοτείτε εργοστάσια παραγωγής φαξ. Μόνο που αυτά δεν θα κατέστρεφαν τη χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και σχολίασε και τα επιχειρήματα περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας. «Πείτε μας ένα παράδειγμα που αυτοί οι αγωγοί ωφέλησαν τη χώρα. Πείτε μας, πραγματικά, ποια χώρα στον κόσμο πιστεύει αξιόπιστα ότι η κυβέρνησή σας ή άλλες κυβερνήσεις, που έχουν δεθεί πισθάγκωνα με συμφωνίες, όπως αυτή που επικυρώνουμε, θα κόψουν ποτέ την παροχή του αερίου προς τις άλλες περιοχές, άρα θα είναι κίνδυνος και άρα, θα είναι μετρήσιμοι και υπολογίσιμοι. Η κούρσα των υδρογονανθράκων, στην οποία έχουμε μπει τα τελευταία χρόνια, δεν ωφελεί πουθενά την Ελλάδα. Αυξάνει τις εντάσεις με την Τουρκία, μια άλλη παλαιολιθική πολιτικά χώρα, η οποία και αυτή θέλει υδρογονάνθρακες και είναι διατεθειμένη να κάνει και πόλεμο μαζί μας αν χρειαστεί», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ