today-is-a-good-day
15.7 C
Athens

Η εκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και οι προβληματισμοί της κυβέρνησης

Χωρίς ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, προσέρχεται η Ελλάδα στις άτυπες διερευνητικές επαφές, την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Και ήδη το Μαξίμου ετοιμάζεται για την επόμενη κρίσιμη ημέρα, όταν η ελληνική αποστολή θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην «Πόλη», έχοντας προηγουμένως επιβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις της.

Πρώτον και κυριότερο ζήτησε και πέτυχε την απόσυρση του Oruc Reis, που για πολλούς μήνες και κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, «σουλατσάριζε» στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Toυ Κώστα Πασίση

Δεύτερον εξασφάλισε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από κει που σταμάτησαν το 2016, όταν με ευθύνη της Τουρκίας τερματίσθηκε άδοξα ο διάλογος των δυο χωρών.

Επιπλέον σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι η οποία ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά αναγκαστικά και από την Αθήνα που πλέον διαθέτει αυξημένη επιρροή στις Βρυξέλλες.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η Άγκυρα «παίζοντας» στην έδρα της είναι πιθανό να επιδιώξει να διευρύνει τη θεματολογία, εκτός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας  πρέσβης Παύλος  Αποστολίδης έχει λάβει ειδικές οδηγίες.

Το τι προσδοκά πάντως, η κυβέρνηση από αυτές τις διερευνητικές επαφές το αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, μέσω συνέντευξης του στο περιοδικό Monocle.

«Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μια θέση που έχει επαναλάβει αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα.

Παρελθόν το “σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”

Τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα έπαιξε ένα κακοσχεδιασμένο «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισείει εμμέσως πλην σαφώς και την απειλή πολέμου.

Από χθες, όμως, έβγαλε τη φόρμα παραλλαγής, φόρεσε το ευρωπαϊκό κοστούμι και μετέβη στις Βρυξέλλες, τείνοντας χείρα φιλίας και όχι μόνο…

Προηγουμένως, η Αθήνα έδειξε μια τρομερή αποφασιστικότητα, όχι στα …λόγια, αλλά με πράξεις, που στέλνουν μηνύματα πυγμής στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε με αυξημένη πλειοψηφία 284 ψήφων, το νομοσχέδιο για την επέκταση της θαλάσσιας κυριαρχίας στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού, όποτε το κρίνει η ίδια.

«Στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα μονομερώς», ήταν η προσεκτική αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που μέχρι πρότινος μας είχε συνηθίσει σε πολεμοχαρείς ανακοινώσεις.

Η κίνηση με τα 12 ναυτικά μίλια από πλευράς Ελλάδας δεν ήταν η μόνη απάντηση στην τουρκική θρασύτητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκνεύρισε την Τουρκία όταν ζήτησε να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο.

Με αυτούς τους δυο «άσσους» που έβγαλε από το «μανίκι» της η κυβέρνηση στο παρά πέντε  των διερευνητικών εντολών έδωσε να καταλάβει στην Τουρκία, ότι αν και η Ελλάδα παραμένει μια βαθιά χριστιανική χώρα, η ηγεσία της δεν πιστεύει στο γνωμικό  “Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω”.

Σε απλά ελληνικά η εξωτερική πολιτική της έπαψε να  είναι ηττοπαθής και δε παίζει μόνο άμυνα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ