Με «ναυάγιο» στον κόλπο του Βοσπόρου απειλούνται πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος-Τουρκίας, λόγω της «ψευδαίσθησης» της Άγκυρας περί διαλόγου εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας!
Του Κώστα Πασίση
Έντεκα ημέρες πριν την έναρξη των άτυπων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι «ναρκοθετούν» το πεδίο ενός στοιχειώδους διαλόγου, θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για την Ελλάδα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανοικτή πρόσκληση του έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους των προηγούμενων συνομιλιών.
Αν διαβάσει κάποιος τι αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu για την «αναθεωρητική ατζέντα των συνομιλίων», κατά την τουρκική εκδοχή, καταλαβαίνει άμεσα πως αντιλαμβάνονται οι τούρκοι τις διερευνητικές επαφές.
Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Αυτά είναι τα βασικά θέματα που …ονειρεύεται, η σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, ότι θα συζητήσει με την Ελλάδα.
Η Αθήνα πάντως σε αυτές τις προκλήσεις απάντησε ότι μοναδικό αντικείμενο διαλόγου είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τίποτε άλλο.
Η «ασαφή» ατζέντα είναι το πρώτο μεγάλο αγκάθι που μπορεί να τινάξει στον «αέρα» με το καλημέρα την όλη προσπάθεια για να καθίσουν οι δυο χώρες γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και να γίνει το πρώτο βήμα για πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης, που «υποβόσκει» στην Αν. Μεσόγειο.
Οι λόγοι αναδίπλωσης του Ερντογάν
Η ανοικτή πρόσκληση Τσαβούσογλου ερμηνεύεται από την Αθήνα, ως τακτική αναδίπλωση Ερντογάν, γι αυτό και η χώρα μας προσέρχεται στις άτυπες επαφές, κρατώντας μικρό καλάθι αλλά ταυτόχρονα και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση.
Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές η Άγκυρα έκανε στροφή 180 μοιρών για τρεις λόγους.
Πρώτον γιατί θέλει να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρώπη και να «ξεπαγώσουν» οι ενταξιακές της διαδικασίες. Δεύτερον να μην επιβληθούν σε βάρος της κυρώσεις στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και τρίτον να επαναδιαπραγματευθεί με ευνοϊκότερους όρους τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Όλα αυτά είναι γνωστά στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών όπως επίσης και το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να αρχίσει εκ νέου τις …βόλτες το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αν οι άτυπες επαφές στην Κωνσταντινούπολη δεν κυλήσουν όπως επιθυμεί ο σουλτάνος.
Άλλωστε τις …μύχιες σκέψεις του Ταγιπ Ερτογάν αποκάλυψε με κυνικό τρόπο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στους ευρωπαίους πρεσβευτές και όχι σε κομματικό ακροατήριο για να δημιουργηθούν δήθεν λάθος εντυπώσεις.
Ο …προσωπικός φίλος του κ. Δένδια και επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε την Ε.Ε. πως, σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.
Δηλαδή το «Oruc Reis», συνοδευόμενο από φρεγάτες και τις απαραίτητες απειλές για σύρραξη, θα βγει για νέες έρευνες, εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων…
Μεγαλύτερη και πιο δυνατή η Ελλάδα
Τους τελευταίους μήνες, στην Ανατολική Μεσόγειο το κλίμα ήταν «πολεμικό», η θάλασσα μύριζε …μπαρούτι. Ο Ταγιπ Ερντογάν πολλές φορές επεδίωξε ένα «θερμό» επεισόδιο, αλλά δεν του βγήκε.
Η Ελλάδα κράτησε ψύχραιμη στάση και έδειξε ότι είναι αποφασισμένη για όλα. Έδειξε τα «δόντια» της και ο Τούρκος πρόεδρος δεν τόλμησε να πατήσει το κουμπί της ανάφλεξης.
Η Ελλάδα αγόρασε …χρόνο και όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ. Προχώρησε σε δύο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μια πλήρη με την Ιταλία, μια μερική με την Αίγυπτο.
Μια συμφωνία με την Αλβανία για υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Στην επέκταση των χωρικών υδάτων, την πρώτη φορά που μεγαλώνει πραγματικά η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και την φύλαξη των συνόρων, και στον Έβρο αλλά και στα νησιά.
Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα προσέρχεται αναβαθμισμένη και πολύ πιο δυνατή απ ότι στο παρελθόν, αν συνυπολογίσει κανείς και την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της με τα νέα υπερσύγχρονα rafale.