Ο κύβος ερρίφθη (alea jacta est, λατινιστί). Μέτα από σχεδόν πέντε χρόνια, στις 25 Γενάρη, στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος Τουρκίας, καθώς η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και πρότεινε την προαναφερθείσα ημερομηνία.
Του Κώστα Πασίση
Προηγήθηκε η δημόσια πρόσκληση για διάλογο των δυο χωρών εντός Ιανουαρίου, που απηύθυνε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το καθαρό μήνυμα Μητσοτάκη από τη Λισαβόνα: «Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.
Η Αθήνα προσέρχεται στις συζητήσεις με εποικοδομητική διάθεση, αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει αμείλικτο. Μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτές τις συνομιλίες;
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών είχε δηλώσει προ ολίγων εβδομάδων ότι «…αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, ας πάμε στη Χάγη».
Η χθεσινή ανοικτή πρόσκληση του τούρκου ΥΠΕΞ δεν έγινε πάντως και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Ο κ. Τσαβούσογλου προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση μέσω των media, ύστερα από τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους.
«Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει φορέσει το ευρωπαϊκό του κοστούμι πραγματοποιώντας προσχηματικά ανοίγματα φιλίας προ στη Δύση, ενώ προ ημερών μάλιστα έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «προσωπικό» φίλο του τον κ. Δένδια!
Η «κόκκινη» γραμμή της Ελλάδας
Προς αποφυγή πάντως παρερμηνειών, η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι η εφόσον η ελληνική διπλωματική αποστολή μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, το αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι αυστηρά η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτή είναι και η απαραβίαστη «κόκκινη» γραμμή της χώρας, κάτι που η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει τόσο στην Άγκυρα, όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Αυτή άλλωστε είναι και η εντολή που έχει λάβει ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης που είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας. Και αυτό επειδή είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να διευρύνει την ατζέντα με ανύπαρκτα για την Ελλάδα ζητήματα.
Η κινητικότητα για έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδος -Τουρκίας, ειχε προαναγγελθεί εμμέσως και από τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΚΟΜΙΣΙΟΝ κ. Στάνο ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει συνολικά για την ΕΕ η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Το ζήτημα των ξεχασμένων διερευνητικών επαφών επανήλθε στην επικαιρότητα, ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε το Βερολίνο για αποκλιμάκωση της έντασης των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των ερευνών του σεισμογραφικού σκάφος «Oruc Reis», που μόλις πριν από λίγες ημέρες αποσύρθηκε στα τουρκικά ύδατα.
Η «κυβίστηση» της Άγκυρας
Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή στροφή στην εξωτερική πολιτική της, ρίχνοντας γέφυρες συνεννόησης στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά τη πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη δήλωση του υφ. Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος ανέφερε ότι «η Τουρκία ελπίζει να εξομαλύνει τους δεσμούς της με την ΕΕ το 2021, ύστερα από μια χρονιά στην οποία οι διεθνείς σχέσεις χαρακτηρίστηκαν από εντάσεις». Και την πρόσκληση σε ευρωπαίους ηγέτες να επισκεφθούν την Τουρκία η οποία κινείται – υποτίθεται- σε τροχιά εξευρωπαϊσμού της, με σειρά μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα πάντως με ελληνικές διπλωματικές πηγές η τουρκική κυβίστηση οφείλεται αφενός μεν στη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ αλλά και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει μια πολιτική κυρώσεων στην Τουρκία.