today-is-a-good-day
11.4 C
Athens

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο ThePresident: Βρίσκω μπροστά μου στερεότυπα για την Ελλάδα

Μόλις στα 26 της ανέλαβε καθήκοντα νομάρχη Καστοριάς και εννέα χρόνια μετά, το 1986, εισέρχεται για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο, διεκδικώντας τη βουλευτική εκλογή της. Στα τριάντα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, κατάφερε να ηγηθεί ορισμένων εκ των  νευραλγικοτέρων υπουργείων, ενώ έφτασε και μέχρι τη θέση της Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων.

Από τα χέρια της πέρασαν τα “σκιώδη” χαρτοφυλάκια  Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας. Ως υπουργός Παιδείας χάραξε τομή στον δημόσιο διάλογο για τα ΑΕΙ, με την τροπολογία για την κατάργηση του Ασύλου. Τα τελευταία χρόνια προΐσταται ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά think tanks, με συνεργασίες σε 4 ηπείρους και με κορυφαίους οργανισμούς, από τον ILO έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Σήμερα, η Άννα Διαμαντοπούλου διεκδικεί τη θέση Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέντευξή της, που παραχώρησε στο The President, σχολιάζει τα στερεότυπα που καλείται να διαλύσει ως “ελληνική υποψηφιότητα”, αλλά και τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει. Επίσης, μοιράζεται το όραμά της για τον Ο.Ο.Σ.Α. και κάνει ιδιαίτερη μνεία στην παγκόσμια  συμφωνία για την φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων.

Συνέντευξη στην Ελένη Κριτσιδήμα

– Κυρία Διαμαντοπούλου, πιστεύετε ότι το γεγονός πως προέρχεστε από τον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά σας πρότεινε για τη θέση Γ.Γ. του Ο.Ο.Σ.Α. μία κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μετρήσει υπέρ ή κατά στην υποψηφιότητά σας;

– Από τη μέχρι τώρα επικοινωνία μου με το σύνολο των χωρών, αυτή η επιλογή που αποτυπώνει συναίνεση, κατανόηση και αποδοχή έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο απ΄ ότι περίμενα. Μια εθνική υποψηφιότητα είναι πάντα πιο ισχυρή από μία κομματική.

– Θα ήθελα να μείνουμε στα θετικά και τα αρνητικά της υποψηφιότητας. Είστε γυναίκα και προέρχεστε από μία μικρή χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, η οποία πέρασε μια κρίση που ταλάνισε όλη την Ε.Ε.. Αυτά τα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, σε ποιον βαθμό θα επηρεάσουν την κρίση των ηγετών;

Θα ήταν ψέμα να σας πω ότι -στις πολλές και κάθε είδους συναντήσεις- δεν βρίσκω μπροστά μου τα στερεότυπα. Μία μικρή χώρα, μία χώρα με κρίσεις, μία χώρα ευρωπαϊκή σε έναν Οργανισμό Παγκόσμιο, συγκεντρώνει και δυσπιστία.

Η απάντηση μου έχει στον πυρήνα της ένα βασικό αφήγημα. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι μια χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και είναι μια από τις πιο ανοιχτές χώρες στον κόσμο, ένα έθνος με τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο και μία ισχυρή διασπορά σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Ταυτόχρονα είναι μία χώρα με πολλές περιπέτειες που όμως κατάφερε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο να γίνει μια εξελιγμένη δημοκρατία. Η πρόσφατη οικονομική κρίση δίνει σ’ εμένα ως υποψήφια για την Γενική Γραμματεία του Ο.Ο.Σ.Α., μια τεράστια εμπειρία για την διαχείριση πολλαπλών κρίσεων κυρίως όμως μεταρρυθμίσεων, σε όλους τους τομείς.

Εξάλλου ο πυρήνας του έργου του Ο.Ο.Σ.Α. είναι οι μεταρρυθμίσεις.

– Στις 9 Δεκεμβρίου περάσατε από ακρόαση. Υπήρξε κάποια ερώτηση που σας δυσκόλεψε;

– Οι ακροάσεις των υποψηφίων είναι δεσμευτικά απόρρητες. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να αναφερθώ ούτε σε Πρέσβη, ούτε σε ερώτηση.

Μπορώ να σας πω όμως ότι το φάσμα των ερωτήσεων ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Από την αγορά εργασίας της Λατινικής Αμερικής μέχρι τις εμπορικές συμφωνίες της Ασίας, και από ζητήματα του Διεθνούς εμπορίου, μέχρι τηνφορολογία των μεγάλων ψηφιακών γιγάντων.

– Και οι υπόλοιπες εννέα υποψηφιότητες είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Ανάμεσά σας, υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερς. Πού κατατάσσετε τον εαυτό σας και κατά πόσο θεωρείτε εύκολη την εκλογή σας;

– Οι κυβερνήσεις των χωρών δεν έχουν ακόμα εκφραστεί. Κι εγώ πάντα πίστευα ότι οι προσωπικές εκτιμήσεις για τον εαυτό μας δεν είναι ποτέ αντικειμενικές.

Υπάρχουν, όμως, στοιχεία που θεωρώ ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας.

– Ποια είναι αυτά;

Σίγουρα το γεγονός ότι έχω πολιτική εμπειρία και εμπειρία μάνατζμεντ σε τρία επίπεδα, σε τοπικό ως Νομάρχης, σε εθνικό ως υπουργός, και σε διεθνές ως Επίτροπος.

Έπειτα τ’ ότι  τα 2/3 της ενεργούς ζωής μου τα αφιέρωσα στην πολιτική και το 1/3 στον χώρο των think tanks , των πανεπιστημίων και της επιστήμης.

Τέλος, τ’ ότι έχω ασχοληθεί σε βάθος με τα περισσότερα από τα αντικείμενα του Ο.Ο.Σ.Α., από την ανταγωνιστικότητα μέχρι την αγορά εργασίας, και από την εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων μέχρι την βιομηχανία.

– Κυρία Διαμαντοπούλου, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Οργανισμός δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα θέματα, λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου που έχει αναπτύξει. Θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ή χρειάζεται να θέσει προτεραιότητες;

– Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει εστίαση σε προτεραιότητες που ορίζει η εποχή μας και επιτείνει η πανδημία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλες τις χώρες κράτη – μέλη, η επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος, είναι προτεραιότητες που έχω καταθέσει στο όραμα μου για τον Ο.Ο.Σ.Α..

Ωστόσο, το σημαντικό για μένα είναι -και το έχω κάνει απολύτως σαφές- ότι οι πολιτικές προτεραιότητες πρέπει να έχουν ένα μείζονα πολιτικό στόχο και αυτό στην εποχή μας είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Ανισότητες εντός μιας χώρας , μεταξύ των χωρών, μεταξύ των γενεών, μεταξύ των φύλων.

– Αν όλα κυλήσουν θετικά κι εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα, πάνω στο οποίο θέλετε να εργαστείτε;

Θα ήθελα να ολοκληρώσω την παγκόσμια συμφωνία για την φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων. Πιστεύω βαθειά στην αρχή ότι ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται. Και αυτό σημαίνει φορολογική δικαιοσύνη και έσοδα για όλες τις κυβερνήσεις.

– Καλή επιτυχία!

– Σας ευχαριστώ πολύ!

* Η Υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση του Γ.Γ. του Ο.Ο.Σ.Α., Άννα Διαμαντοπούλου, είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ