today-is-a-good-day
12.5 C
Athens

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για πολυαίμακτη επίθεση στον Νίγηρα

Η νιγηριανή τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για την πολυαίμακτη επίθεση στην περιοχή Ντίφα, στον νοτιοανατολικό Νίγηρα, που προκάλεσε τον θάνατο 27 ανθρώπων το Σαββατοκύριακο.

«Εμείς, οι μαχητές της Τζαμά’ατου Αχλισουνάχ λιντ Ντα’αουάτι Ουάλ Τζιχάντ, υπό τη διοίκηση του Αμπουμπακάρ Σεκάου, ενημερώνουμε τον κόσμο πως είμαστε υπεύθυνοι για την επίθεση στην πόλη Ντίφα, στη Δημοκρατία του Νίγηρα», λέει ένας τζιχαντιστής με το πρόσωπο καλυμμένο με ένα τουρμπάνι παραλλαγής, σε προπαγανδιστικό βίντεο που μεταδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ.

«Έγινε για να σας προειδοποιήσουμε ότι καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί των απίστων, δεν θα υπάρξει ειρήνη», ανακοίνωσε, δέκα ημέρες περίπου πριν από τα Χριστούγεννα, που σημαδεύονται συχνά από φονικές επιθέσεις στον βορειοανατολικό Νίγηρα, προπύργιο της οργάνωσης.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη διάρκεια μιας επίθεσης στην περιοχή Ντίφα, η οποία πραγματοποιήθηκε ανήμερα της διεξαγωγής δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον Νίγηρα.

Οκτακόσιες έως χίλιες κατοικίες πυρπολήθηκαν από τους επιτιθέμενους σύμφωνα με τοπικές πηγές και πολλοί άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε μια ιδιαίτερα «βάρβαρη» επίθεση.

Από το 2016, η οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει χωριστεί σε δύο παρατάξεις: εκείνην του Αμπουμπακάρ Σεκάου, ιστορικού ηγέτη της οργάνωσης, και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (Iswap), που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος — εγκατεστημένο κυρίως γύρω από τη λίμνη Τσαντ.

Η παράταξη του Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία τουλάχιστον 76 γεωργικών εργατών στη βορειοανατολική Νιγηρία στις αρχές Δεκεμβρίου, στη διάρκεια τοπικών εκλογών.

Το Iswap επιτίθεται κυρίως εναντίον στρατιωτικών στόχων και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η τζιχαντιστική σύγκρουση προκάλεσε τον θάνατο 36.000 ανθρώπων στη Νιγηρία και τον εκτοπισμό τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων άλλων.

Επεκτάθηκε στο Τσαντ, το Καμερούν και στον Νίγηρα, χώρες που γειτνιάζουν με τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ