Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία διαμάχης, η Κίνα και το Νεπάλ συμφώνησαν τελικά για το πόσο ψηλό είναι το όρος Έβερεστ.
Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, που βρίσκεται στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ στα Ιμαλάια, βρίσκεται στα 8848,86 μέτρα (περίπου 29.032 πόδια), ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες στις 8 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό είναι λιγότερο από ένα μέτρο υψηλότερο από το προηγουμένως αναγνωρισμένο ύψος.
Στην πορεία των ετών, οι δύο χώρες – καθώς και άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – έχουν προσφέρει διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του βουνού.
“Το έργο ήταν θέμα εθνικής υπερηφάνειας για το Νεπάλ και μια εγκεκριμένη δέσμευση για την κυβέρνηση του Νεπάλ. Νιώθω πολύ περήφανος που καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία”, δήλωσε ο Susheel Dangol, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Τμήμα Έρευνας του Νεπάλ στο CNN. “Το Νεπάλ και η Κίνα επεξεργάστηκαν από κοινού τα ερωτηθέντα στοιχεία και κατέληξαν στο αποτέλεσμα.”
Το 2005, μια κινεζική έρευνα για το βουνό υπολόγισε ότι ήταν περίπου 8.844 μέτρα (περίπου 29.015 πόδια). Ωστόσο, δεδομένου ότι η έρευνα δεν είχε εγκριθεί από το Νεπάλ, η χώρα δεν την αναγνώρισε ως το επίσημο ύψος. Εκείνη την εποχή, πίστευαν ότι είναι 8.848 μέτρα (29.029 πόδια), σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ινδικής έρευνας του 1955. Στη συνέχεια, το 2015, πολλές επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το υψόμετρο του βουνού μπορεί να έχει αλλάξει μετά από σεισμό 7,8 μεγέθους που έπληξε το Νεπάλ.
Κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping στο Νεπάλ πέρυσι, και οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανακοινώσουν από κοινού το νέο ύψος, αποκαλώντας την κορυφή “ένα αιώνιο σύμβολο της φιλίας μεταξύ Νεπάλ και Κίνας”. Η Κίνα άρχισε να μετρά από την πλευρά του βουνού του Θιβέτ μετά την επίσκεψη του Xi. Η Κίνα έστειλε μια οκταμελή ομάδα για να πραγματοποιήσει τη δική της έρευνα. Έκτοτε, οι δύο πλευρές αναλύουν από κοινού τα ευρήματά τους.
Το νέο ύψος υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γεωδαιτικών δεδομένων που ελήφθησαν από τρεις μηχανισμούς: όργανο ισοπέδωσης, μετρητή βαρύτητας και GPS. Η ομάδα τοποθέτησε έναν δέκτη σήματος σε κάθε σταθμό και μέτρησε πόσο χρόνο χρειάστηκε για να ταξιδέψουν τα σήματα μεταξύ του δέκτη και των δορυφόρων – και στη συνέχεια μετέτρεψε αυτή τη μέτρηση σε ύψος.
Πηγή: CNN