Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητεί η Ελλάδα από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με σιγουριά το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, καθώς στο παρασκήνιο μαίνεται ένας σκληρός διπλωματικός πόλεμος.
Του Κώστα Πασίση
Στη μάχη «χαρακωμάτων» στο πλευρό της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου βρίσκονται η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία που προσχώρησε πρόσφατα στο «μπλοκ» των χωρών που θέλουν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Αντίθετα κατά των συνεπειών τάσσονται οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως η Γερμανία η οποία «προστατεύει» τον Ταγίπ Ερντογάν, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Μάλιστα λόγω εθνικότητας, στην Αθήνα υπάρχει καχυποψία για το ρόλο που διαδραματίζει στις σκληρές διαπραγματεύσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζεπ Μπορελ.
Στη ευρωπαϊκή «ζυγαριά» οι κυρώσεις στην Τουρκία
Στο Μαξίμου πάντως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συνόδου Κορυφής. Και αυτό προκύπτει τόσο από το βαρύ κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία στις Βρυξέλλες, όσο και από μια σειρά ενδείξεων που δείχνουν ότι έχει διανοιχθεί «μονοπάτι» που οδηγεί σε συνέπειες.
Λόγω αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε: «Φαίνεται και από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ότι υπάρχει μία σύμπνοια προς την κατεύθυνση των κυρώσεων, εφόσον πλέον έχει φανεί στους δύο μήνες ότι δεν άλλαξε συμπεριφορά η Τουρκία. Και επομένως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κάτι χειροπιαστό την Πέμπτη και την Παρασκευή».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας μίλησε για υπερβολικά μεγάλες προκλήσεις από την Τουρκία, ενώ κυρώσεις ζητά και ο γερμανικός τύπος.
Επί παραδείγματι η FAZ αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο».
Το αν τελικά η Ευρώπη διαβεί… τον Ρουβίκωνα και αποφασίσει την τιμωρία του χωροφύλακα της Μεσογείου, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις συνομιλίες Μέρκελ-Μακρόν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Ενώ μετα την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει θέσει και τη συμπόρευση της Ευρώπης με τις αμερικανικές θέσεις.
Το ερώτημα, όμως είναι κατά πόσο θα επιμείνει στις κυρώσεις στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος και πόσο είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Γερμανία.
Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τελικά Παρίσι και Βερολίνο να βρουν μια «συμβιβαστική» φόρμουλα για το πρόβλημα Τουρκία.
Στην κυβέρνηση όλο αυτά είναι γνωστά καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις, ενώ ενημερώνεται για τις εξελίξεις του παρασκηνίου καθώς η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης.
Σήμερα το μεσημέρι θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τα τουρκικά τερτίπια τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συνέντευξη του στη τηλεόραση του ALPHA, o Πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα τι προσδοκά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επικείμενη σύνοδο
«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Αθήνα ζητεί επιμόνως κυρώσεις και «εμπάργκο» όπλων στη Τουρκία. Η πίεση δε στη Γερμανία για ακύρωση συμβάσεων οπλικών συστημάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με την Άγκυρα, έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο που αρχίζει να απολογείται, μετα την απήχηση που είχε στην Ευρώπη, η ελληνική πρωτοβουλία.
Υπό τις παρούσες συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ικανοποιημένος αν στην τελική απόφαση, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητήσουν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζεπ Μπορελ, να ετοιμάσει συγκεκριμένο κατάλογο περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντιλαμβανόμενος το «ψυχρό» κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Άγκυρα, άρχισε τους εκβιασμούς, λέγοντας ότι αν η Ευρώπη αποφασίσει κυρώσεις, τότε θα υπάρξει νέα μεγαλύτερη ένταση στην Ανατολική Ευρώπη.