today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η διαχείριση της κρίσης, τα κόμματα και η ανάλυση των δημοσκοπήσεων

Την αδιαμφισβήτητη  κυριαρχία  της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  την ανυπαρξία αξιόπιστου αντίπαλου «δέους» στην κυβέρνηση μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αλλά και τη διαπίστωση ότι ο κορωνοιός έχει και επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες, εκτός των υγειονομικών, αποτυπώνουν οι τελευταίες τέσσερις  δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με της μετρήσεις της Pulse, MRB, Κάπα Research και της Metron analysis, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά, άνω των 16 ποσοστιαίων μονάδων μεσοσταθμικά, ενώ στα ίδια ποσοστά με μικρές διακυμάνσεις κινείται και  η δημοτικότητα Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Σε γενικές γραμμές στην κυβέρνηση  υπάρχει ικανοποίηση για τις δημοσκοπικές επιδόσεις της και αυτό επειδή η πρωτιά της ΝΔ, με διψήφια διαφορά καταγράφεται 17 μήνες μετά τις εκλογές και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Μέσα σε αυτό το διάστημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και τα βίαια γεγονότα του Έβρου, την ελληνοτουρκική κρίση και κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά.

Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος «η καλή διαχείριση των ασύμμετρων απειλών, επιβραβεύθηκε από τους πολίτες οι οποίοι δείχνουν να πιστεύουν ότι αν δεν υπήρχε ο covid 19, η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν αισθητά καλύτερη, σε σύγκριση με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ».

 Οι πολιτικές παρενέργειες του κορωνοιού

Διαβάζοντας και αναλύοντας τις τελευταίες μετρήσεις οι πολιτικοί αναλυτές του Μαξίμου, «κύκλωσαν» στις σημειώσεις τους τις απαντήσεις των πολιτών για τον κορωνοιό.

Το συγκεκριμένο «κεφάλαιο», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σαφώς προβληματίζει τους «γαλάζιους ειδικούς» σε θέματα στρατηγικής και  επικοινωνίας.

Στη δημοσκόπηση της MRB, για παράδειγμα, οι αρνητικές και θετικές απόψεις είναι  μοιρασμένες – 48% έναντι 48% – ενώ την άνοιξη οι θετικές γνώμες έφθαναν στο εντυπωσιακό  91%.

Επίσης στην PULSE η ανησυχία για την πανδημία του κορονοϊού σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό αγγίζει το 78%, μέτρια ανησυχία εκφράζει το 11%, ενώ λίγο έως καθόλου ανησυχεί το 8%.

Αυτά είναι ευρήματα που δείχνουν ότι ο covid 19 είναι ο κύριος …υπεύθυνος για τη μείωση των θετικών γνωμών των πολιτών προς την κυβέρνηση, σε σύγκριση με τα πολύ υψηλά ποσοστά της, πριν από ένα χρόνο.

Σε αυτές τις διαπιστώσεις  θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη φυσιολογική φθορά που έχει η εκάστοτε κυβερνησιμότητα.

Σύμφωνα με τους «ειδικούς», στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο κορωνοιός ήταν κάτι το άγνωστο και προκαλούσε φόβο και όπως  είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις ο κόσμος συσπειρώνεται περιξ της κυβέρνησης που διαχειρίζεται το θέμα.

Στη συνέχεια, όμως, ο φόβος αντικαταστάθηκε από την ενόχληση και τη πίεση των απαγορευτικών μέτρων και αποδέκτης αυτής της ιδιότυπης ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών ήταν η κυβέρνηση.

Στο ερώτημα αν η μικρή μείωση των θετικών γνωμών είναι διαχειρίσιμη, η απάντηση είναι καταφατική.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η περιπέτεια του κορωνοιού έχει ημερομηνία λήξης μετα την έλευση του εμβολίου.

Επιπλέον, με τη νέα χρονιά θα εισρεύσει στη χώρα και το «ζεστό» χρήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο αναμένεται να «αναθερμάνει» την οικονομία της χώρας και σταδιακά και τους πολίτες

Για το επιτελείο του Μαξίμου, όμως, ο covid 19 κατοικοεδρεύει στη χώρα και η «εξίσωση» του παραμένει άλυτη…

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μη ρισκάρει στο ελάχιστο, ένα βεβιασμένο άνοιγμα της αγοράς, προς χάριν ενός μικρού και ενδεχομένως παροδικού οικονομικού οφέλους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, πριν λάβει τις πολιτικές αποφάσεις του, πάντοτε ακούει με προσοχή τις εισηγήσεις των «ειδικών».

Το ίδιο θα πράξει και σε αυτή την περίπτωση. Οι δημοσκοπήσεις έστειλαν ένα ισχυρό σήμα το οποίο έφθασε στο Μαξίμου.

Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το μήνυμα των μετρήσεων είναι ήδη αποκωδικοποιημένο.

Η Κουμουνδούρου μέχρι να γίνουν οι εκλογές θα κάνει «ανταρτοπόλεμο» στην κυβέρνηση, με στόχο τη φθορά της και θα «επενδύσει» στο λαϊκισμό, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην Εξουσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ