today-is-a-good-day
8 C
Athens

Σ.Πέτσας: Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό.

«Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση τα οποία οδήγησαν σε ένα δεύτερο lockdown. «Αν τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε τώρα στη φαρέτρα μας τότε δεν θα χρειαστεί να σκληρύνουν περισσότερο τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown. Για να άρουμε, όμως, το lockdown θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που τα κρούσματα δεν θα απειλούν την ισορροπία και τη σταθερότητα του Συστήματος Υγείας», ανέφερε σημειώνοντας πως το Σύστημα Υγείας αντέχει με έναν αριθμό κρουσμάτων 200-400 την ημέρα. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, συνέχισε, θα χρειαστεί η τήρηση των μέτρων από όλους και κυρίως η μείωση της κινητικότητας. «Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, περίπου μια εβδομάδα μετά την καθολική εφαρμογή του lockdown και περίπου 14 ημέρες από την εφαρμογή του στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια αυξημένη κινητικότητα. Και πρέπει να την περιορίσουμε κι άλλο. Αυτή είναι βασική σύσταση προς όλους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει ανησυχία για μη εφαρμογή των μέτρων στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ζητούν οι λοιμωξιολόγοι. «Όλοι έχουμε κουραστεί. Υπάρχει μια κόπωση στον πληθυσμό μετά από περίπου 10 μήνες σε αυτή την κατάσταση και η τήρηση των μέτρων δεν είναι όσο αυστηρή, όπως ήταν πριν από τον καθένα από εμάς», υπογράμμισε κάνοντας έκκληση σε όλους να τηρούμε τα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει για πρώτη φορά αχτίδα φωτός με την ανακάλυψη των εμβολίων και δήλωσε: «Ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να πέσει από το βουνό τη στιγμή που είμαστε κοντά στην κορυφή».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει κι άλλο την κινητικότητα η οποία τρέφει τον ιό.

Για τα μέτρα στήριξης είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν αυτά που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε για την έκτακτη ενίσχυση ενόψει των Χριστουγέννων και αυτά θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό που θα πάει στη Βουλή.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, δήλωσε πως έχει προχωρήσει η διάταξη για την αναστολή τους μέχρι τον Νοέμβριο και εξετάζεται μία περαιτέρω παράταση.

Αναφερόμενος ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αυτό που πήγε λάθος το περιέγραψε ο πρωθυπουργός και πως δεν ήταν μόνο η χαλάρωση του πληθυσμού αλλά όλων, κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων παραγόντων. «Επίσης, υπήρχε μια άποψη, η οποία δυστυχώς δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, ότι “εντάξει, πλέον βλέπουμε αρκετούς γνωστούς μας που έχουν περάσει τον κορονοϊό και δεν αντιμετώπισαν κάτι ιδιαίτερο, ας κολλήσουμε να τελειώνουμε”. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Είναι καταστροφικό», συνέχισε εξηγώντας ότι αυτό οδηγεί τους πιο ευάλωτους, τους πιο ηλικιωμένους στο νοσοκομείο, ενδεχομένως στη ΜΕΘ και ενδεχομένως και στον θάνατο. «Γι΄ αυτό -όπως είπε ο πρωθυπουργός- επειδή υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία, μια χαλάρωση, μια κόπωση, αναγκαζόμαστε να πάρουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα από ό,τι είναι απαραίτητο με βάση την επιδημιολογική εικόνα, γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι δεν θα τα τηρήσουν. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει για ένα μπαμπούλα πάνω στον οποίο προσπαθεί να πιαστεί». Και προσέθεσε: «Η λέξη “μνημόνιο” την έφερε στην εξουσία και προσπαθεί να κατασκευάσει ένα υγειονομικό μνημόνιο τώρα».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό που έχει σημασία στη διαχείριση των οικονομικών είναι αν οι αγορές και οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει το σωστό για την στήριξη της οικονομίας, γιατί τότε η εμπιστοσύνη θα παραμείνει και τα επιτόκια δανεισμού θα είναι χαμηλά. «Αυτό θα διατηρήσουμε, αυτό θα κάνουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος για συζήτηση περί μνημονίων. Σημασία τώρα έχει να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και πλήττονται από την πανδημία τώρα, ώστε όλοι να πάρουν μερίδιο από μια δυναμική επανεκκίνηση το 2021», συμπλήρωσε.

Επιπλέον δήλωσε ότι δεν σχετίζεται με τον τουρισμό η έξαρση της πανδημίας. Υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 15 Μαΐου ζητούσε να ανοίξει ο τουρισμός άρον- άρον και μετά έλεγε γιατί τον ανοίξαμε. «Τέτοιου είδους αντιφάσεις, είναι καταστροφικές για την αξιοπιστία του. Η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό με σχέδιο. Αυτά που κάναμε δεν τα έχει κάνει καμία ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή να έχουμε το Passenger Locator Form, το οποίο έπρεπε να συμπληρώνει κανείς για να έρθει στη χώρα. Να έχουμε στοχευμένα -με ειδικούς αλγορίθμους- τεστ σε όσους έρχονται, ώστε να μην έχουμε διασπορά ή αν πάει να γίνει κάτι, να είμαστε έτοιμοι να το προλάβουμε. Να έχουμε φτιάξει ολόκληρο σύστημα υγείας πώς θα συνδέσουμε και το πιο ακριτικό νησί μας με νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα τοπικής επιδημίας. Να παίρνουμε μέτρα από τον Αύγουστο, όπως τον περιορισμό της κυκλοφορίας, κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ σε νησιά πολύ σημαντικά για τον τουρισμό μας, όπως η Πάρος. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Απόδειξη ότι δεν υπήρξε από τον τουρισμό έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας. Η έξαρση της πανδημίας ήρθε κάποια στιγμή μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, σταδιακά μέσα στον Οκτώβριο και γι΄ αυτό πήραμε όλα αυτά τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε προς το τέλος Οκτωβρίου, βάζοντας πολλές περιοχές στο “κόκκινο” και προχωρώντας τελικά σε lockdown», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι ο Παύλος Πολάκης δεν είναι εχθρός για την ελληνική κοινωνία και αντίπαλος της κυβέρνησης αλλά ο “πολακισμός” είναι. «Όταν κανείς πιστεύει σε κάτι που είναι ψέμα και πάνω σε αυτό οικοδομεί ένα ολόκληρο αντιπολιτευτικό επιχείρημα, προκαλεί σύγχυση και μάλιστα σε σοβαρά θέματα, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν είναι δυνατόν να λέει κανείς ότι δεν λειτουργούν 50 ΜΕΘ στο “Σωτηρία”, όταν έχει έγγραφο από τον διοικητή του νοσοκομείου που απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής, με τη δωρεά της οποίας έγιναν αυτές οι 50 κλίνες, και λέει ότι είναι λειτουργικές. Φυσικά δεν είναι κατειλημμένες όλες και ευτυχώς. Δηλαδή, τι θα ήθελε ο κ. Πολάκης; Να είναι κατειλημμένες και οι 50; Ήταν 14, για παράδειγμα, χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που είδαμε. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις να βλέπεις ότι είναι πραγματικά λειτουργικές, και αντί να χαίρεσαι, να απογοητεύεσαι», ανέφερε.

Τέλος σχετικά με το Πολυτεχνείο δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, ότι δεν θα γίνει πορεία και θα εφαρμοστεί επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτροπή της. «Από ό,τι ακούσαμε χθες, κάποια κόμματα θα επιχειρήσουν να κάνουν κάτι, το οποίο θα είναι αντίθετο από αυτό που πραγματικά περιμένει σήμερα η ελληνική κοινωνία, δηλαδή υπευθυνότητα από όλους. Όπως δεν κάναμε παρελάσεις την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, όπως δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας το Πάσχα, δεν θα κάνουμε φέτος πορεία για το Πολυτεχνείο. Βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση και θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι. Να μην έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ