today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Ο φοίνικας του 1828 και η πρώτη δραχμή του 1833, επανακυκλοφορούν από τον Ιανουάριο

Ο εορτασμός των 200 ετών από την επανάσταση του ’21 θα γίνει εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας – αυτή της πανδημίας – αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, όπως δήλωσε σήμερα στο MEGA, παραμένει αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε.

Οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται ότι η χώρα έχει δώσει πολλές μάχες και έχει βγει νικήτρια, σημείωσε η κ. Αγγελόπουλου, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στην Επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό, αλλά και σε άλλες μάχες, σε κακές συγκυρίες και σε επιδημίες που έγιναν σε εποχές που δεν υπήρχε σύμμαχος η επιστήμη και η τεχνολογία, και παρόλα αυτά η Ελλάδα τα κατάφερε. Με ψυχραιμία, υπομονή και λίγο πειθαρχία, θα καταφέρουμε να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην συνέχεια αναφέρθηκε στο νομισματικό πρόγραμμα της επιτροπής που παρουσίασε σήμερα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο περιλαμβάνει μια μοναδική τρίπτυχη συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων – μια συλλογή «ωδή στην Ιστορία της Ελλάδας», όπως τόνισε συγκεκριμένα. Το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής.

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η συλλογή περιέχει το πρώτο νόμισμα του ελληνικού κράτους, τον Φοίνικα του 1828 και την πρώτη δραχμή του 1833. Επιπρόσθετα, η συλλογή περιέχει οκτώ αργυρά νομίσματα, που απεικονίζουν τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τέσσερα χρυσά νομίσματα, με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας. Η συλλογή αυτή, όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου, θα γίνει διαθέσιμη στο κοινό από την 1η Ιανουάριου του 2021, ενώ υπενθύμισε ότι ο κόσμος μπορεί να αγοράσει τον Προπομπό, που είναι το πρώτο συλλεκτικό μετάλλιο του νομισματικού προγράμματος της Επιτροπής.

«Η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, θα μπορεί να αποκτήσει μια μοναδική συλλογή Και έτσι, θα μπορεί να έχει χαραγμένη την ιστορία της Ελλάδας, όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στα χέρια του», σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου.

Στην συνέχεια η κ. Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση και όλα τα έσοδα θα προκύψουν από χορηγίες, ιδιωτικές δωρεές και από το νομισματικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με το πώς θα εορταστεί η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι η επέτειος δεν θα είναι πανηγύρι, αλλά πως θα γίνουν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και πάρα πολλές από αυτές είναι για να αναπτυχθούν οι τόποι.

«Έχουμε συγκεντρώσει 1.814 προτάσεις – και εκτός Ελλάδας άλλες 350. Όλες αυτές οι προτάσεις έρχονται από τον κόσμο. Θέλαμε η κοινωνία να το αγκαλιάσει και να λέει “εγώ έτσι θέλω να θυμάμαι το ’21» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου. Εν συνεχεία δε, έδειξε έναν διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας, με τις ιδέες των ανθρώπων που συνθέτουν όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου, απαντώντας στο ερώτημα πώς θα γίνουν οι δράσεις αυτές εν μέσω πανδημίας, τόνισε ότι οι δράσεις είναι οικουμενικές και απλωμένες σε όλη την Ελλάδα, και επιπρόσθετα υπάρχει η ευελιξία, κάποιες από αυτές να προγραμματιστούν σε νέες ημερομηνίες, αφού ο εορτασμός θα διαρκέσει όλο το 2021. Οι περισσότερες δράσεις δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά είναι πράγματα που θα μείνουν, τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ