today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η “Διακήρυξη των Αθηνών” είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις της πανδημίας

«Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την αρχή της πανδημίας, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την έναρξη των εργασιών της 130ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

Κατά την Υπουργική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, αναμένεται να εκδοθεί Κείμενο Διακήρυξης σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας. Επίσης, θα ανακοινωθεί η ίδρυση του Παρατηρητηρίου της Ιστορίας. Η Διακήρυξη των Αθηνών συμπίπτει μάλιστα χρονικά με την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η ελληνική Προεδρία επένδυσε πολλή δουλειά στην προετοιμασία, επεξεργασία και υιοθέτηση ενός ισχυρού πολιτικού κειμένου, προκειμένου να ανανεώσει τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ορίζεται στην ΕΣΔΑ», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και τόνισε την ανάγκη ότι τα μέτρα που επιβάλλονται πρέπει να είναι προσωρινά, αναλογικά, με βάση την αρχή της αναγκαιότητας και υπό συνεχή επανεξέταση.

Ιδιαίτερη σημασία, ανέφερε ο κ.Βαρβιτσιώτης, θα πρέπει να δοθεί σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες και οι Ρομά.

Όμως, παρότι τα υπόλοιπα 45 μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά και εποικοδομητικά στην πρόταση της Ελλάδας για τη Διακήρυξη των Αθηνών, η Ουγγαρία τελικά δεν έδωσε συναίνεση και δεν ήταν εφική η ομοφωνία των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Λυπάμαι βαθιά που δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση και από τα 47 κράτη μέλη σε αυτήν τη Διακήρυξη, μετά από αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή από ένα κράτος μέλος. Αν και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη επέδειξαν την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να γίνουν συμβιβασμοί όταν χρειάστηκε, ώστε η Διακήρυξη να μπορεί να εγκριθεί, φαίνεται ότι ένα κράτος μέλος δεν συμμερίζεται την ίδια πολιτική δέσμευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η ‘Διακήρυξη των Αθηνών’ έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για ολοκληρωμένη αντίδραση σε αυτήν την κρίση και επεσήμανε την ανάγκη από εδώ από την Αθήνα, την πόλη που πριν από 2.500 χρόνια επλήγη από μια άλλη πανδημία, να υπογραμμιστεί «αυτό που έχει αποφασιστεί παγκοσμίως: ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι στην κορυφή της προτεραιότητάς μας και να εγγυηθούμε την υγεία κάθε πολίτη που διαμένει στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Σήμερα, που γιορτάζουμε τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε πού βρισκόμαστε 70 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης και, ακόμη πιο σημαντικό, πώς βλέπουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο μέλλον, 70 χρόνια από τώρα», τόνισε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε ακόμη μήνυμα στήριξης στην Αυστρία και τη Γαλλία για τις πρόσφατες επιθέσεις, οι οποίες -όπως τόνισε- «δεν θα κάνουν την Ευρώπη να υποχωρήσει από τις αξίες της».

Αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο διαδικτυακά (e-Chairmanship), λόγω της πανδημίας. Η ελληνική Προεδρία, εκτός από τη σημερινή Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, διοργάνωσε τρεις ακόμη υπουργικές συναντήσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευση για την ίδρυση ενός Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας οργανώθηκαν 47 τηλεδιασκέψεις που κάλυψαν περισσότερα από 3.500 λεπτά συζήτησης μέχρι στιγμής.

Στην Υπουργική Σύνοδο συμμετέχουν με φυσική παρουσία, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic Buric), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ρόμπερτ Σπάνο (Robert Spano), o πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ , Ρικ Ντάεμς (Rik Daems) και η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic).

Στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το απόγευμα, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της ΕΣΔΑ, με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ