«Είναι σοκαρισμένος όλος ο κόσμος. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι το κέντρο της Ευρώπης και πόσο μάλλον η Βιέννη, από τις πιο ασφαλείς πόλεις του κόσμου, θα δεχόταν ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Και ιδιαίτερα, το τελευταίο βράδυ με ανοιχτά καταστήματα, καθώς από σήμερα μπαίνουμε σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού». Με τα λόγια αυτά, αφηγείται ο Έλληνας διευθυντής ορχήστρας, Κωνσταντίνος Δημηνάκης, που ζει στην αυστριακή πρωτεύουσα, τις πρώτες στιγμές της επίθεσης από δύο ενόπλους.
Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δημηνάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», εξηγεί πώς έζησε ο ίδιος το τρομοκρατικό χτύπημα και τις στιγμές που ακολούθησαν χθες το βράδυ στο κέντρο της πόλης.
«Χθες βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη για ηχογραφήσεις. Μετά τις ανακοινώσεις ότι μπαίνει σε lockdown λόγω κορωνοϊού, έκλεισα άρον άρον μία πτήση για Βιέννη για να μην εγκλωβιστώ. Κατά την αποβίβαση μου από το αεροσκάφος, άνοιξα το κινητό και είδα πολλά μηνύματα φίλων που μου έλεγαν να πάω κατευθείαν στο σπίτι και να προσέχω. Διαπίστωσα ότι λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί το τρομοκρατικό χτύπημα», εξιστορεί ο κ. Δημηνάκης.
Όπως ανέφερε, έμεινε εγκλωβισμένος για περίπου δύο ώρες στο αεροδρόμιο της Βιέννης, καθώς με απόφαση του Αυστριακού πρωθυπουργού είχαν απαγορευτεί οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω του ότι ο ένας δράστης ήταν ακόμη ελεύθερος.
«Την ίδια ώρα, η γυναίκα μου γευμάτιζε με φίλους σε εστιατόριο της πόλης. Ο υπεύθυνος τούς κλείδωσε μέσα και τους είπε ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου κινδύνου. Μέχρι τις 3-4 τα ξημερώματα ήταν κλειδωμένοι οι πελάτες καθώς δεν είχαν τρόπο να φύγουν. Είχε απαγορευτεί σε όλους η κυκλοφορία στο κέντρο. Με δική μου ευθύνη, νοίκιασα αυτοκίνητο και πήγα να τους πάρω σε μία πόλη φάντασμα. Μόνο αστυνομία και ελικόπτερα», πρόσθεσε ο κ. Δημηνάκης.
Όπως σημείωσε, σήμερα, ο γενικός πληθυσμός, ύστερα από οδηγίες της κυβέρνησης, βρίσκεται στο σπίτι και απαγορεύεται να προσεγγίσει κάποιος το κέντρο της Βιέννης. «Η αστυνομία ζήτησε να ανεβάσουμε βίντεο και φωτογραφίες στη σελίδα της και όχι δημόσια, για να επεξεργαστεί το υλικό. Οι γραμμές ψυχολογικής βοήθειας έχουν πάρει φωτιά. Ζητήθηκε από τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Είναι η πρώτη φορά που ζούμε ένα τέτοιο σκηνικό. Έχουμε σχεδόν ξεχάσει τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο κ. Δημηνάκης.