today-is-a-good-day
9.5 C
Athens

Σ.Πέτσας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο site “CNN Greece” δήλωσε πως η Ελλάδα σε όλα τα fora αναδεικνύει ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας, όπως είναι η Ελλάδα.

«Και σε κάθε βήμα, που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, έχουμε πάντα προετοιμασμένη τη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς παίκτες, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες χώρες όπως τις Η.Π.Α. ή τη Ρωσία, ώστε να ξέρουν αφενός ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και αφετέρου πώς θέλουμε να λύνουμε διμερείς μας διαφορές πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες», ανέφερε σημειώνοντας πως όλα τα κόμματα σε επίπεδο κορυφής και όχι μόνο, έχουν την ενημέρωση που χρειάζονται διαρκώς. «Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποια στιγμή να φανεί χρήσιμο, αλλά αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός», συνέχισε τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα ομονοούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως στο Συμβούλιο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου αποδείχθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να βρει μπροστά της το πλαίσιο των κυρώσεων, που έχει ήδη μπει στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης, από τον Αύγουστο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αυτή η εργαλειοθήκη – είπε – εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα ζητήματα όπως είναι το εμπάργκο όπλων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου. «Η Τουρκία φαίνεται ότι καταλαβαίνει μόνο όταν η Ευρώπη είναι αποφασιστική και έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις, εκεί που δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος», υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών. «Η πρόταση για το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία είναι ένα βήμα, πριν από την υιοθέτηση τέτοιου είδους εργαλείων στη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν για κυρώσεις. Αυτό που μπορεί, με βεβαιότητα να πει κανείς είναι ότι τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου μπήκε ο σπόρος για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής, καθώς στα Συμπεράσματα αναφέρονται τα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης, που παραπέμπουν σε κυρώσεις. Μέσα στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται και το εμπάργκο των όπλων που πλήττει την γεωπολιτική ισχύ χωρών, όπως της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε επίσης ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο. «Αυτό που μπορούμε να πούμε για τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ότι πρόκειται για μια υποκριτική μικροπολιτική στάση, γιατί αν ήθελε θα μπορούσε να το είχε κάνει τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον κορονοϊό δήλωσε ότι ποτέ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdowns, όμως πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, θα ληφθούν κάποια μέτρα, όπως, για παράδειγμα η τηλεργασία, και η διευθέτηση του ωραρίου.

«Το θέμα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται και είναι ήδη πολλά να τηρούνται. Γιατί, δυστυχώς, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι υπάρχει πλημμελής εφαρμογή των μέτρων, ιδίως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές γεγονός που κορυφώνει την ανησυχία μας. Οι νεότερες ηλικίες φαίνεται να μην δίνουν τη σημασία που έδιναν πριν ή να θεωρούν πολύ υπερβολικά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τα παρακάμπτουν. Αυτό είναι ένα βασικό λάθος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να αναστραφεί αυτή η πορεία της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, γιατί πραγματικά θα υπάρξει πολύ μεγάλος κίνδυνος, ιδίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Θεσσαλονίκη. Και δυστυχώς, η εικόνα που φαίνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι διαρκώς επιδεινούμενη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό ξανακάνουμε έκκληση, όλοι οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα», συνέχισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η πορεία της οικονομίας συνδέεται με την πορεία της πανδημίας και πως είναι ψευτοδίλημμα το δίλημμα οικονομία ή υγεία. «Ελπίζουμε ότι με τα μέτρα τα οποία έχουμε στο τραπέζι, αυτά που εφαρμόζουμε, ότι δεν θα χρειαστούν πιο δραστικά νέα μέτρα που θα είχαν οπωσδήποτε μία αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το 2020 θα είναι μία χρονιά βαθιάς ύφεσης, ενώ το 2021 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης. Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι να διατηρήσουμε όλοι μαζί την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στις αγορές και στους επενδυτές και αυτό αποτυπώνεται και στη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερο από την πρώτη έκδοση», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το νέο πτωχευτικό νόμο δήλωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του» και πως «εμείς αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο έχει δύο φάσεις: Την προληπτική και ας πούμε την κατασταλτική».

Επ’ αυτού εξήγησε ότι στην προληπτική φάση «λέμε σε κάποιον «έλα να γίνει μία διευθέτηση πριν φτάσεις να πτωχεύσεις» και στη δεύτερη φάση, αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο δανειολήπτης, τότε μπορεί να πτωχεύσει αλλά από το σπίτι του δεν θα βγει αν έχει βάλει ως υποθήκη την πρώτη του κατοικία».

Συγκεκριμένα είπε ότι θα εξακολουθεί να παίρνει στήριξη από το Κράτος ανάλογα με τα εισοδηματικά του δεδομένα και θα παραμένει μέσα στο σπίτι του για μια περίοδο μέχρι δώδεκα ετών, και αν μέσα σ’ αυτή την περίοδο, αυξηθούν τα εισοδήματά του και μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, μπορεί να επαναναγοράσει το σπίτι.

«Επομένως, δεν μένει κανείς στο δρόμο. Και πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η πίστη στην Ελλάδα, γιατί πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μπόρεσαν και βρήκαν ένα «πάρκινγκ» στις υποχρεώσεις τους, δεν πλήρωναν τίποτα. Αυτή την μη αποπληρωμή δανείων από στρατηγικούς κακοπληρωτές, την πλήρωναν οι ευάλωτοι. Επομένως, αυτά μπαίνουν σε μία τάξη. Είναι πολύ σημαντικό βήμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας και δεν χωρούν μικροπολιτικές κραυγές», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ