Με το ερώτημα “ποια είναι η κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα;”, ένα μανιφέστο, 50 συμμετέχοντες, 22 καλλιτέχνες και σε 23 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μαδρίτη, μέχρι το Δουβλίνο και τη Ρήγα, θα πραγματοποιηθεί υβριδικά -φυσικά και διαδικτυακά- το Φεστιβάλ Freiraum από τις 30 Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου.
Το ερώτημα “Ποια είναι η κατάσταση της ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα;”, απασχολεί το Goethe-Institut και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Freiraum ήδη από το 2017, και όπως εξήγησαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου σήμερα οι διοργανωτές, φέτος έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό στην εποχή του κορονοϊού. Πέρα από τις βασικές ομιλίες της κοινωνιολόγου Eva Illouz και του πολιτικού επιστήμονα Ivan Krastev, καθώς επίσης και διάφορες ακόμα ψηφιακές συζητήσεις και παραστάσεις, θα παρουσιαστεί επισήμως το “Freiraum Manifesto” στην Επίτροπο της ΕΕ, Mariya Gabriel.
Σηματοδοτώντας την προεδρία της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβουλίο, το Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει με τους συνεργάτες του στην πλατφόρμα Freiraum το υβριδικό Freiraum Festival, προκαλώντας μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις νέες πραγματικότητες της πανδημικής κρίσης που έχει χτυπήσει την Ευρώπη, καθώς επίσης και για τη δράση η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη για μία ανθεκτική και προσβάσιμη σε όλους κοινωνία. Το φεστιβάλ φέτος είναι “αποκεντρωμένο και εκδημοκρατισμένο” (decentralized and democratized) όπως σημείωσαν οι διοργανωτές.
Οι συζητήσεις θα συνοδεύονται από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και performances, φτιαγμένες ειδικά για τη διαδικτυακή μορφή, καθώς επίσης και ζωντανές συνδέσεις με τις τοπικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους συνεργάτες του Freiraum.
Την 1η Νοεμβρίου 2020, σε συνεργασία με το Common Lab – προγράμματος Αριστείας του Ινστιτούτου Goethe, που διοργανώνουν το Goethe-Institut Thessaloniki και η ArtBOX θα πραγματοποιηθεί η δράση με τον τίτλο “Η Κατάσταση των Τεχνών – Nέες Μορφές και Κοινό”, κατά την οποία επαγγελματίες του πολιτισμού και των τεχνών από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Oberender, Helgard Haug, Daria Mille, Julieta Aranda και Mark Titchner, θα συζητήσουν τις νέες προκλήσεις για τον κόσμο της τέχνης που θέτει η πανδημία του κορονοϊού σχετικά με την παραγωγή, διανομή, και πρόσληψη έργων τέχνης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Θεσσαλονίκη κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο Freiraum Festival, πλάι στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το διαδικτυακό πρόγραμμα, σε 20 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Και οι τρεις μέρες του Freiraum Festival (30-31/10 και 1/11) θα μεταδοθούν ζωντανά στον ιστότοπο του festival (www.freiraumfestival.eu).