today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Ταϊλάνδη: Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απόψε στην Μπανγκόκ για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, με ορισμένους από αυτούς να ζητούν τη μεταρρύθμιση της πανίσχυρης μοναρχίας, ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού στη χώρα.

Η πορεία ξεκίνησε το απόγευμα από το Μνημείο της Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία», «Έξω ο Πραγιούτ» και «Ζήτω η δημοκρατία».

Τα οδοφράγματα της αστυνομίας σταμάτησαν αρχικά τους 8.000 διαδηλωτές, όμως στη συνέχεια, καθώς οι αστυνομικοί δεν προέβησαν σε συλλήψεις, οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους και κατάφεραν να φτάσουν στην έδρα της κυβέρνησης.

«Δεν θα φύγουμε μέχρι να παραιτηθεί ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα», δήλωσε ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Ανόν Νούμπα.

Κατά μήκος της διαδρομής είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες φιλομοναρχικοί, ντυμένοι στα κίτρινα –το χρώμα του βασιλιά– για να χαιρετίσουν και να εκφράσουν τη στήριξή τους στον μονάρχη Μάχα Βατζιλαλόνγκορν. Ο βασιλιάς, που διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ευρώπη, βρίσκεται επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη για να παραστεί σε μια σειρά τελετών και η αυτοκινητοπομπή του δεν μπορούσε να αποφύγει την πορεία της διαδήλωσης.

«Η μοναρχία υπάρχει εδώ και πάνω από 700 χρόνια. Θέλουν να την ανατρέψουν. Ήρθαμε να εκφράσουμε την αγάπη μας στον μονάρχη μας», είπε μια γυναίκα, η Σίρι Κασέμσαβατ, η οποία εργαζόταν ως ξεναγός πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Οι δύο συγκεντρώσεις κρατήθηκαν σε απόσταση μεταξύ τους, αν και σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια. Ένα αυτοκίνητο της βασιλικής αυτοκινητοπομπής, στο οποίο επέβαινε η βασίλισσα Σουτίντα, αναγκάστηκε να σταματήσει για μερικά λεπτά και δεκάδες φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές της έκαναν μια περιφρονητική χειρονομία, υψώνοντας τρία δάχτυλα. Την Τρίτη, άλλοι ακτιβιστές είχαν κάνει την ίδια χειρονομία, που την εμπνεύστηκαν από την ταινία «Αγώνες Πείνας», στον βασιλιά, κάτι αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Οι ακτιβιστές ζητούν την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της μοναρχίας, σε μια χώρα που η βασιλική οικογένεια προστατεύεται από έναν από τους σκληρότερους νόμους περί εσχάτης προδοσίας παγκοσμίως.

«Δεν θέλουμε να ανατρέψουμε τη μοναρχία, τους ζητάμε απλώς να προσαρμοστούν», σχολίασε μια 20χρονη Ταϊλάνδή, η Ντέαρ Τάτσα.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την απομάκρυνση του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, που κυβερνά από το 2014, μετά το πραξικόπημα εκείνης της χρονιάς και τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε από τη χούντα το 2017 και ευνοεί τον στρατό.

«Έπρεπε να είμαι εδώ για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον (…) για τη δημοκρατία», σχολίασε ο 18χρονος Αταπόρν που έφτασε στην Μπανγκόκ από τη βόρεια Ταϊλάνδη.

Οι ηγέτες του φιλοδημοκρατικού κινήματος ήλπιζαν να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σήμερα, στην 47η επέτειο από το φοιτητικό κίνημα του 1973. Φαίνεται όμως ότι τελικά οι διαδηλωτές ήταν λιγότεροι από τους περίπου 30.000 που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα στην προηγούμενη μεγάλη πορεία, τον Σεπτέμβριο.

«Μάλλον υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους», σχολίασε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Τσουλαλόνγκορν της Μπανγκό. Το κίνημα των φοιτητών «δεν έχει σαφές στόχο και πρόγραμμα ώστε να πείσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων», πρόσθεσε. Προειδοποίησε μάλιστα ότι είναι πιθανή μια αντιπαράθεση μεταξύ των μοναρχικών και του κινήματος, όχι όμως στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ