today-is-a-good-day
Τρίτη, 01 Απριλίου 2025
13.3 C
Athens

Η αστική Κεντροδεξιά ως θεσμικό ανάχωμα στην αντιμετώπιση των άκρων

Το μεγαλύτερο «ανάχωμα» στην άνοδο αλλά και στην μετέπειτα εξαφάνιση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ήταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, μετά τη μεταπολίτευση, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής έρχονται από τη δεκαετία του ΄60…

Του Κώστα Πασίση

Σημείο αναφοράς σε αυτό το «λεκέ» της Δημοκρατίας μας, ήταν η ιστορική απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να στείλει στον εισαγγελέα την καλά «δεμένη» νομικά δικογραφία της Χρυσής Αυγής.

Μέτα τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Χ.Α βρέθηκε κατηγορούμενη για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και λοιπών κακουργηματικών πράξεων, που επισείουν βαριές ποινές.

Η χθεσινή καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποτελεί τη μεγάλη δικαίωση του πρώην Πρωθυπουργού ο οποίος δέχθηκε πληθώρα περίεργων επιθέσεων, από κέντρα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών του αντιπάλων οι οποίοι τον κατηγόρησαν για κακή «σκηνοθεσία».

«Δικαιώνεται η Δημοκρατία. Δεν κάναμε τίποτα πέρα από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, κρατώντας χαμηλούς τόνους, σε μια υπόθεση που έχει φαρδιά- πλατιά την υπογραφή του.

Το πόσο σημαντική είναι η χθεσινή δίκαιη, ορθή  και συνάμα γενναία απόφαση της Δικαιοσύνης φαίνεται από το γύρο που έκανε η είδηση στο διεθνή τύπο και ειδικότερα στην Ευρώπη.

Ο Guardian έγραψε χαρακτηριστικά ότι ήταν η μεγαλύτερη δίκη ναζιστών, μετά τη Νυρεμβέργη.

Αυτή λοιπόν η δίκη φέρει τη «σφραγίδα» της ΝΔ καθώς η απόφαση εκδόθηκε μετά από πεντέμιση χρόνια.

Επί Αλέξη Τσίπρα η Δικαιοσύνη έψαχνε  να βρει αίθουσα διεξαγωγής της πολύκροτης δίκης.

Η διάλυση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης άρχισε επί Αντώνη Σαμαρά και ολοκληρώθηκε με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός με μια λιτή αλλά μεστή δήλωση, όπως αρμόζει στη θέση του, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υψηλής σημασίας.  «Η Δημοκρατία νίκησε».

Δυο λέξεις σκέτο «φαρμάκι» για το ναζιστικό μόρφωμα που επιστρέφει εκεί όπου ήταν. Στη φυλακή.

Και ως Έλληνας πολίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος  «για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».

Διαχρονικά η ΝΔ ήταν κατά της Ακροδεξιάς «γάγγραινας»

Εκ της ιδρύσεως της η ΝΔ ήταν σταθερά απέναντι από ακροδεξιά στοιχεία και αντιλήψεις. Και οι πρόεδροι της που έγιναν Πρωθυπουργοί αφήσαν καθαρό αποτύπωμα στο δύσκολο  αγώνα θεμελίωσης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ως γνωστόν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μιλούσε πολύ. Προτιμούσε να ακούει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Χωρίς image makers, το ύφος του ήταν «στεγνό», «δωρικό», αλλά  κυρίως έκρυβε πολιτική ουσία.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ένα πραγματικό περιστατικό που αποκαλύπτει πολλά για τη φιλοσοφία του αλλά ταυτόχρονα είναι και  μήνυμα με σύγχρονο πολιτικό συμβολισμό.

Το βράδυ της 22ης Μαΐου του 1963 ακροδεξιοί παρακρατικοί επιτίθενται με ένα τρίκυκλο στον βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και τον τραυματίζουν θανάσιμα μπροστά σε δεκάδες χωροφύλακες οι οποίοι παρατηρούν αμέτοχοι το περιστατικό.

Τρία εικοσιτετράωρα αργότερα, και ενώ ο Λαμπράκης παραμένει στη ζωή με μηχανικά μέσα, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Διοικητή της ΚΥΠ, Αλέξανδρο Νάτσινα.

«Πολλά πράγματα έχουν γίνει εν αγνοία μου τον τελευταίο καιρό… Θέλω να μάθω, κύριε Νάτσινα, ποιός κυβερνά επιτέλους αυτό τον τόπο;» θα ρωτήσει ο Καραμανλής χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι, σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη.

Συγκλονιστική ήταν επίσης και μια άλλη ιστορική φράση του. «Όταν ομιλούμε για ισόβια δεσμά, εννοούμε ισόβια δεσμά» είχε υπογραμμίσει, ύστερα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του

να μετατρέψει σε ισόβια τη θανατική ποινή που επέβαλε η ελληνική δικαιοσύνη στους πρωταίτιους της Χούντας Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  διαβεβαίωσε ότι μοναδικό κριτήριο της απόφασής  ήταν η κατοχύρωση «της Δημοκρατίας και της γαλήνης του τόπου».

Επίτευγμα της Αριστεράς», χαρακτηρίζει την άνοδο της ακρας Δεξιάς και ειδικότερα της Χρυσής Αυγής, ο εκλιπών πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη», ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως η Χρυσή Αυγή ανέβασε τα ποσοστά της λόγω της Αριστεράς και της ανομίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην χώρα. Παράλληλα είπε πως για το καλό του τόπου, να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες των άκρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε και σε μια πρόβλεψη-βόμβα για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Μόλις βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα θα πέσουν δημοσκοπικά, άλλωστε μην ξεχνάτε, φασιστικό κόμμα δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Όταν ήμουν πρωθυπουργός δεν άφησα να υπάρξει φασιστικό κόμμα», τόνισε.

Όσον αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μπορεί επί των ημερών της ηγεσίας του, το φίδι να ήταν ακόμη στο αυγό του ή η ακροδεξιά να θύμιζε «σκορποχώρι», το βασικό πολιτικό αφήγημα του, όμως, περί «μεσαίου χώρου», έδειχνε το πραγματικά προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο της φιλελεύθερης Παράταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ