today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Ένατος γύρος συνομιλιών Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit

Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές συνεχίζουν σήμερα την κούρσα με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την μελλοντική εμπορική τους σχέση, στόχος που θεωρείται «εφικτός» παρά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης που προκάλεσε η μεταστροφή του Λονδίνου ως προς την συμφωνία του Brexit.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με την συνάντηση το μεσημέρι στις Βρυξέλλες του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς με τον Βρετανό υπουργό παρά των πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.

Βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία στην Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Οργισμένοι με την εξέλιξη αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, γεγονός που δεν κρύβει η βρετανική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα στο Λονδίνο για να αποσύρει το νομοσχέδιο, απειλώντας με προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Το βρετανικό νομοσχέδιο αίρει ορισμένες από τις ρυθμίσεις της συμφωνίας σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους και τις επιδοτήσεις, οι οποίες αφορούν την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν συμφωνηθεί για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ισλανδίας και μέλος της Ενωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην συνέχεια, οι διαπραγματευτές θα ξεκινήσουν από αύριο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, τον ένατο, από τον περασμένο Μάρτιο, και τελευταίο, σύμφωνα με την ατζέντα, με θέμα την μελλοντική τους σχέση.

Πηγές στις Βρυξέλλες δεν αναμένουν κανένα θεαματικό αποτέλεσμα και από τον ένατο αυτόν γύρο, ενώ το φάσμα της κατάληξης «χωρίς συμφωνία» επανέρχεται για να απειλήσει τις ήδη κλονισμένες από την επιδημία του κορονοϊού οικονομίες.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι αισιόδοξος» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαελ Μάρτιν στο free press i, παραδεχόμενος ότι το βρετανικό νομοσχέδιο υπονόμευσε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Προχωρούμε προς τον γκρεμό. Το πέρασμα από την κατάσταση μίας πλήρους ολοκλήρωσης της αγοράς σε ένα σχήμα “άνευ συμφωνίας” θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Μάρκους Μπάιερ, γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού εργοδοτικού συνδικάτου BusinessEurope.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά της Ενωσης και τον Ντέιβιντ Φροστ από την βρετανική πλευρά, θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, την ώρα που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την διήμερη σύνοδο κορυφής.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει στους διαπραγματευτές προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία προγραμματισμένης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ για την ευρωπαϊκή πλευρά, μία εμπορική συμφωνία πρέπει να έχει συνομολογηθεί πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

Ο στόχος είναι να δοθεί ικανός χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια ώστε να είναι δυνατόν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Μεταξύ των αιώνιων σημείων διαφωνίας, οι εγγυήσεις για ισότιμο ανταγωνισμό στον φορολογικό, κοινωνικό ή περιβαλλοντικό τομέα ( το level playing field), που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αποκλείσει την δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την λειτουργία μίας απορρυθμισμένης οικονομίας στην πόρτα της, η οποία θα ανταγωνίζεται με αθέμιτο τρόπο την ευρωπαϊκή οικονομία. Εκκρεμεί επίσης μία συμφωνία για την αλιεία, καθώς και το θέμα της «επιτροπείας» της μελλοντικής συμφωνίας, κυρίως ο τρόπος με τον οποίο Λονδίνο και Βρυξέλλες θα επιλύουν τις μελλοντικές εμπορικές διαφορές τους ( και η θέση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην διαδικασία αυτή).

Μετά το προηγούμενο του βρετανικού νομοσχεδίου και την κατάφωρη παραβίαση προηγούμενων δεσμεύσεων του Λονδίνου, οι Ευρωπαίοι έχουν την πρόθεση να πλαισιώσουν νομικά οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει για την μελλοντική εμπορική σχέση, ως εγγύηση απέναντι σε οποιαδήποτε βρετανική παλινωδία.

«Δεν είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί είναι έτοιμοι γι΄αυτό», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ