Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενώ, η κατάσταση στην Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να μην υπάρξουν πιέσεις στο σύστημα υγείας, καθώς συνεχίζουν να καταγράφονται νέα κρούσματα κορωνοϊού.
«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα. Έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή, έχοντας υπόψη τις συνέπειες της δεύτερης», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του στον ελληνικό λαό για το νέο κύμα του κορωνοϊού, όπου κάλεσε τους πολίτες σε μια νέα εγρήγορση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η καραντίνα δεν είναι η πρώτη του επιλογή.
«Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε μικρές παραχωρήσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας.
«Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου και σημείωσε ότι απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.
«Καθώς η απειλή για τη δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.
Επισήμανε ότι τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά, «και όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας». Μεσοπρόθεσμα, όμως-όπως είπε-, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της γενικής καραντίνας, και είπε ότι οι χώροι όπου μπορεί να παρατηρηθούν κρούσματα δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους.
«Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά» είπε.
Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική
Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική.
Με τα 213 νέα περιστατικά κορωνοϊού το λεκανοπέδιο συνεχίζει να διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.
Πάνω από 900 κρούσματα κορωνοιού βρίσκονται στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star. Έκανε επίσης λόγο για στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. «Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα».
Όσον αφορά τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επανέλαβε: «Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία. Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που, αν συμβεί αυτό γεωμετρικά, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει».
Τα μέτρα που εξετάζονται για την αναχαίτιση της πανδημίας
Ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms, η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65 και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.
Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.