Στο σχόλιο δημοσιογράφων ότι στα ρεπορτάζ καταγράφονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία ώστε να τα ακούν κυβέρνηση και δήμοι, η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη παρενέβη στην «Κοινωνία ώρα Mega» και στους Ι. Χασαπόπουλο & Α. Βούλγαρη, αναρωτώμενη εάν η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει και να τα μάθει τώρα, ώστε να προγραμματίσει ενώ η κατάσταση ήταν αναμενόμενη.
«Ήταν δεδομένα και η επάνοδος της επιδημίας και το άνοιγμα των σχολείων. Το σήμερα είναι πολύ αργά. Έχουμε φέτος ιδιαίτερη χρονιά, με κοντά 3 μήνες λοκ ντάουν. Κυβέρνηση και δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να προνοήσουν για το άνοιγμα, για τον αριθμό των εκπαιδευτικών και των καθαριστριών, για την αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας. Η σχολική χρονιά ξεκινά με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές! Ο κ. Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας έχουν αναλωθεί όλο αυτό το διάστημα στη δημιουργική αριθμητική, με ψευδή νούμερα. Τη «δημιουργική» αριθμητική της κυβέρνησης, ακολούθησε κατά τη συζήτηση και ο «δημιουργικός» ισχυρισμός του Μ. Παπαδημητρίου ότι «πολλοί στην αντιπολίτευση ανάμεσα στους οποίους και η ίδια είχαν προβλέψει το χάος και δεν ήθελαν καν να ανοίξουν τα σχολεία». Η Όλγα Γεροβασίλη τον προέτρεψε να αποφεύγει τα ψεύδη.
Η κυβέρνηση αποσιωπά συνειδητά ότι έβαλε τη χώρα σε υφεσιακή τροχιά το 2019, προ πανδημίας
Στη συνέχεια σχετικά με την οικονομία και αφότου ο συνομιλητής της αναφέρθηκε σε προβλεπόμενο φετινό έλλειμμα «20 δις και βάλε» (sic) η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα παρακάτω για την κυβερνητική πολιτική: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελείως διαφορετική αντίληψη από τη Νέα Δημοκρατία και το έχει επισημάνει από την αρχή του λοκ ντάουν και αφορά την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση ύφεσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποσιωπήσει συνειδητά είναι ότι η χώρα έχει μπει σε υφεσιακή τροχιά από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Και καταγράφηκε τους πρώτους μήνες του 2020. Αυτό δεν ήταν εξαιτίας της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μία οικονομία η οποία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από το Μ.Ο. της Ευρώπης. Και μπήκε σε ύφεση πάρα πολύ γρήγορα πριν την πανδημία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης. Ήρθε η πανδημία και φυσικά την επέτεινε. Όμως δεν είναι όλα απόρροια “φυσικών φαινομένων”. Δεν γίνεται όλη η κακοδιαχείριση να ανάγεται σε έξωθεν αίτια.
Η χώρα κυβερνάται από κυβέρνηση Αναρμοδίων
Εδώ βεβαίως διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δηλώνει αναρμόδια για τα σχολεία, αναρμόδια για το προσφυγικό, αναρμόδια για τα υγειονομικά, με πιο πρόσφατο τραγελαφικό παράδειγμα τις μάσκες στα σχολεία, όπου το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι δόθηκαν οι διεθνώς ορθές διαστάσεις στους κατασκευαστές… Τελικώς όλα συμβαίνουν ξαφνικά; Με όλα ξεμπερδεύει χαρακτηρίζοντάς τα ως αστοχία; Ας θυμηθούμε και την περίπτωση των Κ.Ε.Κ. Τελικώς, έχουμε την πρώτη κυβέρνηση στη χώρα η οποία εξαιτίας των δυσκολιών δηλώνει αναρμόδια σε όλα. Η χώρα κυβερνάται από κυβέρνηση αναρμοδίων.
Η κυβέρνηση υπάρχει για να δράσει και να αντιστρέψει ή να μετριάσει τις επιπτώσεις όλων αυτών των καταστάσεων που προκύπτουν από την πανδημία. Τα σχολεία χωρίς επαρκείς αίθουσες, ο συνωστισμός των μαθητών, η μείωση των καθαριστριών, η μείωση των αναπληρωτών; Δε φταίει η κυβέρνηση αλλά φταίει η πανδημία; Δε φταίει η κυβέρνηση που έχει λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών κατά 20.000. Ούτε φταίει που διασπαθίστηκαν 6 εκατομμύρια δημοσίου χρήματος λόγω κακής διαχείρισης για της μάσκες.
Άραγε, εκτός από την παιδεία είναι μήπως αναρμόδια και για την υγεία; Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε ενώ υπήρχε και ο χρόνος και το χρήμα. Σήμερα στο ΕΣΥ υπηρετούν 5000 λιγότεροι άνθρωποι από πέρυσι! Απελύθη λοιπόν το επικουρικό προσωπικό. Ας σοβαρευτεί η Νέα Δημοκρατία και ας επιτελέσει το ρόλο της.
Όταν η κρατική ευθύνη ανάγεται σε ατομική, τότε οι οδηγίες δεν πείθουν: Όταν οι νέοι συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν πείθονται με την οδηγία να μην πηγαίνουν στις πλατείες.
Υπάρχουν πλατείες όπου δημιουργείται συνωστισμός. Το θέμα της μετάδοσης κρίνεται κυρίως στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Το ζήτημα δεν είναι να διώξεις τους νέους από τις πλατείες. Το θέμα είναι να τους πείσεις να τηρήσουν αποστάσεις και να φορούν μάσκα. Ποια είναι η αντίφαση εδώ: Όταν ο νεολαίος μπει σε ένα ΜΜΜ και είναι συνωστισμένος και μετά του πει κανείς ότι δεν πρέπει να πας σε πλατεία, αυτή η οδηγία καθίσταται αναξιόπιστη. Άρα όταν η κρατική ευθύνη δεν είναι παρούσα εκεί που πρέπει και απλώς ανάγεται σε ατομική όπως έχουμε δει να κάνει επανειλημμένως η κυβέρνηση, τότε οι οδηγίες καθίστανται αναξιόπιστες. Άρα δεν πείθουν.
Μία υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να ακούει τους ειδικούς και να παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση όμως εκτός από Αναρμόδια είναι και Ανίκανη!
Κατά την παρέμβασή του ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της βουλής Φ. Κουτεντάκης μίλησε για ύφεση κατά τι χειρότερη από 8.5% -9.5% , επισήμανε ότι η κατάσταση της πανδημίας έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν σειρά επεκτατικών μέτρων (που σημαίνει αύξηση των δαπανών και μείωση των εσόδων) προκειμένου να αντιμετωπίσουν στο βαθμό που είναι εφικτό τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εδώ όμως εφαρμόζεται σειρά μέτρων που είναι δύο ειδών: είτε είναι επιδόματα είτε αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο δε χαρακτηρισμό του κ. Παπαδημητρίου για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ως σωτηρίου μέτρου για τις επιχειρήσεις, η Γραμματέας της Κ.Ο. σχολίασε ότι πρόκειται για δανεισμό.
Στο σχόλιο του κ. Κουτεντάκη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ενισχύουν το ΑΕΠ ( πράγμα που θα έκαναν παρεμβάσεις για δημόσια κατανάλωση και δημόσιες επενδύσεις, όπου το πλέον προνομιακό πεδίο για να κινηθούν οι δημόσιες δαπάνες είναι ο τομέας της Δημόσιας Υγείας), η Όλγα Γεροβασίλη, κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «Μία υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να ακούει τους ειδικούς και να παίρνει τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση όμως εκτός από Αναρμόδια είναι και Ανίκανη».