Ένας ιολόγος υπό αστυνομική προστασία έπειτα από απειλές κατά της ζωής του: αυτό συμβαίνει στο Βέλγιο, όπου ο Μαρκ Βαν Ρανστ, η φωνή του οποίου ενοχλεί, έχει γίνει ο στόχος των «πολέμιων των μασκών» εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.
Στα μέσα Αυγούστου, η κίνηση αυτή τον έβαλε στόχο σε μια διαδήλωση, κατηγορώντας τον ότι είναι ένας από τους κύριους εμπνευστές αυτού που θεωρούν μια «μασκαράτα», δηλαδή του συνόλου των υποχρεωτικών κανόνων για την αντιμετώπιση του ιού.
Οι συμμετέχοντες, που ήταν μερικές εκατοντάδες εκείνη την Κυριακή στις Βρυξέλλες, είχαν κληθεί να καταθέσουν μια επιστολή που να απαιτεί την παραίτησή του από το σώμα των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση.
Η κινητοποίηση δεν εξαπλώθηκε.
Ο 55χρονος επιστήμονας διαβεβαιώνει εξάλλου πως οι απειλές αυτές, τις οποίες δέχεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίες προέρχονται από «κύκλους της άκρας δεξιάς», «δεν έχουν καμιά σχέση με την επιδημία» και τις αδιάλλακτες θέσεις του υπέρ της χρήσης μάσκας ή του περιορισμού των επαφών.
«Συνδέονται με τις δηλώσεις μου εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεν μπορώ να μην αντιδρώ στα φαινόμενα αυτά και τα κόμματα της δεξιάς με απεχθάνονται», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο κάτοικος της Αμβέρσας που δηλώνει αριστερός.
Ωστόσο έναν μήνα αργότερα η προσήλωση στα μέτρα προφύλαξης φαίνεται να έχει μειωθεί και ο Μαρκ Βαν Ρανστ εκτιμά πως «οι λαϊκιστικές απόψεις» έχουν περισσότερη απήχηση στην κοινή γνώμη.
«Όλοι αυτοί που λένε, ‘θέλω να απαλλαγώ από τη μάσκα και τη φούσκα των πέντε’ (σ.σ.: το όριο των στενών επαφών που επιτρέπονται σε κάθε νοικοκυριό) τραβούν πολλή προσοχή και μπορώ να το καταλάβω, είμαστε όλοι κουρασμένοι από τον ιό», υπογραμμίζει.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο ιός δεν έχει κουραστεί από εμάς, συνεχίζει να μας μολύνει όπως έκανε και τον Μάρτιο», συνεχίζει ο ιολόγος.
«Πτώματα που απομακρύνονται με φορτηγά»
Στο Βέλγιο, ο κορονοϊός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 10.000 ανθρώπους –σήμερα έχουν καταγραφεί 9.930 νεκροί–, δηλαδή η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο για έναν πληθυσμό περίπου 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Σήμερα η επιδημία επανέρχεται (οι αρχές καταγράφουν περίπου 800 νέα κρούσματα την ημέρα), κάτι για το οποίο ο επιστήμονας ανησυχεί φανερά.
Χθες, Τρίτη, ο Φαν Ρανστ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιδρά μπροστά στη χαλάρωση των συμπεριφορών.
Με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να βρίσκονται «στο ρελαντί», το Βέλγιο τρέχει προς την «καταστροφή», έγραψε στο Twitter.
«Ο πληθυσμός θέλει πλέον μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον αριθμό των νεκρών και τη λειτουργία της οικονομίας, είναι εντελώς κατανοητό. Όμως ποιο επίπεδο θανάτων μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό;», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτό για το οποίο είμαι πεπεισμένος», συνεχίζει, «είναι ότι η κονωνία δεν θα δεχθεί ποτέ να γεμίσουν τα νοσοκομεία και στρατιωτικά φορτηγά να πρέπει να απομακρύνουν τα πτώματα έξω από την πόλη, όπως στο Μπέργκαμο», το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο στην Ιταλία.
Επικεφαλής ερευνητικού εργαστηρίου στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Λουβέν και διδάσκων στο ίδρυμα αυτό, ο Μαρκ Βαν Ρανστ είχε κληθεί τον Μάρτιο να συμμετάσχει στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στην οποία είχε ανατεθεί να επεξεργαστεί τη στρατηγική εξόδου από το λοκντάουν.
Είχε εκφράσει τη λύπη του για τη «φούσκα» των 15 επαφών που είχε επιτραπεί στα τέλη Ιουνίου από την κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια αναθεώρησε το μέτρο.
Οι άλλοι εμπειρογνώμονες «φοβούνται λιγάκι» τον Βαν Ρανστ, είχε πει στα τέλη Αυγούστου ένας πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της Λουβέν, ο Ρικ Τορφς, ένα σχόλιο που ο ενδιαφερόμενος χαρακτήρισε «εντελώς εκτός τόπου».
Ενώ συγκρούεται πρόθυμα στο Ίντερνετ με το Vlaams Belang, το αυτονομιστικό φλαμανδικό κόμμα που τάσσεται κατά των μεταναστών, λέει πως η ετικέτα «κομμουνιστής» του κόλησε όταν υπέγραψε το 2016 τον πρόλογο ενός βιβλίου του Πέτερ Μέρτενς, του αρχηγού του Κόμματος Εργαζομένων Βελγίου (PTB, ριζοσπαστική αριστερά).
Εδώ και μήνες μια αστυνομική περίπολος επιτηρεί την κατοικία του σε προάστιο της Αμβέρσας, ενώ συνοδεύεται από αστυνομικούς όποτε συμμετέχει σε δημόσια εκδήλωση. «Είναι θλιβερό, αλλά έτσι είναι», λέει μοιρολατρικά ο Βαν Ρανστ, πατέρας ενός 11χρονου παιδιού.