today-is-a-good-day
8.9 C
Athens

«Φρενίτιδα» επενδυτικού ενδιαφέροντος στις ΑΠΕ διαπιστώνει η Αλ.Σδούκου

Για “φρενίτιδα” επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Economist. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, αυτή τη στιγμή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 11.000 μικρά και μεγάλα έργα συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ. Από αυτά, έργα ισχύος 5 γιγαβάτ είναι ώριμα, άλλα 21 σε διαδικασία ωρίμανσης, επενδύσεις για 35 γιγαβάτ έχουν αιτηθεί άδεια, 5 γιγαβάτ είναι οι μικρές μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο διανομής και άλλα 10 γιγαβάτ είναι για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Οι ΑΠΕ θα έρθουν σιγά-σιγά σε καθεστώς αγοράς, καθώς τα εργαλεία των διαγωνισμών και των καθορισμένων τιμών έχουν ημερομηνία λήξης, σημείωσε.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανακοίνωσε ότι πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η πόντισή του πρώτου καλωδίου που θα συνδέει την Πελοπόννησο με τα Χανιά, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2021. Τους επόμενους μήνες, όπως είπε, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σαντορίνης και το 2021 θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο. Στόχος είναι, το 2024 οι Κυκλάδες και έως το 2030 όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, να τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα. ”Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 5 δισ. ευρώ, που αλλάζει ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της χώρας” το οποίο μειώνει και την επιβάρυνση των καταναλωτών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που μόνο για την Κρήτη φθάνουν στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε εκ νέου για ο ενδιαφέρον του διαχειριστή να δραστηριοποιηθεί στην αποθήκευση ενέργειας αλλά και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανέφερε ότι ο στόχος για λειτουργία έργων 1 – 1.5 γιγαβάτ ως το 2024 μπορεί να υπερκαλυφθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί προς το τέλος του 2021 να υπογράψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο με την μητρική ΔΕΗ, στο πλαίσιο του target model για το φωτοβολταϊκό ισχύος 50 MW στην Μεγαλόπολη.

Κριτική για την καθυστέρηση εφαρμογής του target model, άσκησε ο πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi, ζητώντας προσοχή στις λεπτομέρειες και διαφάνεια.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ανήγγειλε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την πρόθεση για συστηματική συνεργασία με τις άλλες ανεξάρτητες αρχές. Επανέλαβε δε, τη δέσμευση για λειτουργία του target model την 1η Νοεμβρίου.

Στις επενδύσεις που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου για την περιοχή, αναφέρθηκε ο Nicola Battilana, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχει ωριμάσει το έργο της διασύνδεσης με τη Β. Μακεδονία, για το οποίο σύντομα αναμένονται οι περιβαλοντικές άδειες και θα ακολουθήσει το market test, ενώ σύντομα επίσης θα υλοποιηθεί η διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τον αγωγό ΤΑΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ