Εισάγεται Δευτέρα στην Ολομέλεια, για συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν απ’ την κυβέρνηση τον Αύγουστο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και άλλα επείγοντα ζητήματα.
Την Πέμπτη 10/09 ολοκληρώθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σήκωσε το γάντι στην αναφορά του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελου Αποστόλου που είχε πει πως «φτάσατε σε σημείο, συνάδελφοι της ΝΔ, να αποκρύπτετε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αφήνατε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους όπως τα γηροκομεία και οι δομές». «Στη διάρκεια της πανδημίας αποκαταστήσαμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Χτίσαμε μια σχέση ειλικρίνειας, την οποία δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να διαρραγεί» απάντησε ο υφυπουργός. «Καταφέραμε να έχουμε πλήρη, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε πρόκειται να κρύψουμε. Και αν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό, ‘Iδού η Ρόδος!’».
Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε πως τα κενά είναι πράγματι μεγάλα αλλά τις ανάγκες των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματα «τις καλύπτουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για να καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις. Ήδη είπαμε ότι 1.023 θέσεις είναι σε διαδικασία κρίσεων. Προκηρύσσονται 400 μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού τις επόμενες ημέρες και οι μισές εξ αυτών θα είναι για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ολοκληρώνεται μία προκήρυξη στο ΑΣΕΠ 1.116 ατόμων λοιπού προσωπικού και τον Αύγουστο προκηρύχθηκε επίσης στο ΑΣΕΠ ένας διαγωνισμός 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού. Πηγαίνουμε σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας, σε επίπεδο νομού, σε επίπεδο νοσοκομείου, σε επίπεδο κέντρου υγείας σε επίπεδο περιφερειακού ιατρείου, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας».
Στις παρατηρήσεις του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για τις ΜΕΘ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «φτάσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας να έχουμε ανάπτυξη σε επίπεδο επικράτειας, μαζί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων στις 1017 κλίνες σε ΜΕΘ. Ήταν ένας άθλος, γιατί κάναμε μετατροπές σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε ειδικούς θαλάμους και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και φτάσαμε σε αυτό το νούμερο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 201 λειτουργικές κλίνες εντατικής θεραπείας, και με συγκεκριμένο σχέδιο θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1200 κλινών».