Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξηγεί πως θα λειτουργεί στο σχολείο που εντοπίζεται κρούσμα η Task Force, τον ρόλο του covid – υπεύθυνου, σε ποιες περιπτώσεις θα κλείνουν τα σχολεία αλλά και για τον βαθμό μεταδοτικότητας που έχουν τα παιδιά.
Μια συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και για την περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.
Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.
Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως. Σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς.
Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.
Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.
Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα.
Τέλος, είπε πως ασυμπτωματικά είναι τα παιδιά μέχρι και το γυμνάσιο, κυρίως όμως τα μικρότερα. Στους εφήβους άνω των 12 η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με των ενηλίκων, εξήγησε.