today-is-a-good-day
10.9 C
Athens

Στ.Πέτσας για Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση του

Mετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση».

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Επομένως  αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας» ξεκαθάρισε.

«Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας σημαίνει άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την περιοχή και χρειάζεται συνεχεία και συνέπεια για σοβαρή συζήτηση όσον άφορα τη στάση της Τουρκιάς. «Δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό, και αύριο να έχουμε παράνομη ΝΑVΤΕΧ» τόνισε.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ενημερωθεί από την καγκελάριο Μερκελ για τα αποτελέσματα της χθεσινής (Πέμπτη) επικοινωνίας της με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά ξέρουμε πρόσθεσε ότι κινείται στο γνωστό πλαίσιο της Γερμανικής πρωτοβουλιας.Οποιαδηποτε πρωτοβουλία κινείται σε αποκλιμάκωση είναι θετική.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν ο κ Πέτσας απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά αυτήν την ώρα «βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα  τέτοιο ενδεχόμενο».

Η Ελλάδα, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, θέλει διάλογο πάντα με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. «Να κάτσουμε να λύσουμε το χρόνιο πρόβλημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που επηρεάζει τις σχέσεις μας και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν δεν καταλήξουμε κάπου, μπορούμε να καταρτίσουμε συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα στη Χάγη» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ