today-is-a-good-day
12.9 C
Athens

Λ.Μενδώνη: “Ανέγγιχτο” βρήκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών οι 240 σημερινοί επισκέπτες

Στην “θετική εικόνα που αποκόμισαν σήμερα οι 240 επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών”, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αναφορικά με τη διαχείριση της πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Από το πρωί σήμερα, μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, 80 Έλληνες και 180 ξένοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι είναι ανέγγιχτος, είπε η κα Μενδώνη. Κατέθεσε μάλιστα σημερινές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, που δείχνουν ότι “δεν υπέστη βλάβη” από την πυρκαγιά.

Οι Μυκήνες παραμένουν ολόχρυσες είπε η κα Μενδώνη, η οποία επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για “ψευδή προσέγγιση” στο θέμα των συνεπειών της πυρκαγιάς. Ειδικότερα για την Πύλη των Λεόντων είπε ότι το γκρίζο-μαύρο χρώμα της υπάρχει εδώ και δεκαετίες, και οφείλεται σε μύκητες, που δεν έχουν να κάνουν με το εάν συντηρείται ή όχι ο λίθος, και ότι η φωτογραφία που κυκλοφόρησε είναι αυτή που προϋπήρχε στην Βικιπαιδεία. Η Πύλη των Λεόντων, όπως και ο θησαυρός του Ατρέα, δεν είχε την παραμικρή σχέση με φωτιά, σημείωσε η κα Μενδώνη.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Γκαρά, είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της, αλλά ότι αποκρύπτει την αλήθεια, ενώ ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κ. Γρηγοριάδης είπε ότι η πυρκαγιά δεν έπρεπε να φτάσει ούτε 100 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο.

 

Η ως άνω συζήτηση έγινε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο επεξεργασίας νομοσχεδίων για την κύρωση (α) της συμφωνίας Ελληνικής Δημοκρατίας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Χασεμιτικού Βασιλείου Ιορδανίας για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταβίβασης κυριότητας ή ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών ή πολιτιστικής περιουσίας και την προώθηση της αποκατάστασής τους» (β) της συμφωνίας για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής συμπαραγωγής μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, και (γ) της συμφωνίας για κινηματογραφική συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ. Οι τρεις συμφωνίες έγιναν δεκτές με ευρεία πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ