Με ειδικό φορτίο από τρόφιμα, φάρμακα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και δομικά υλικά θα αναχωρήσει, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου από την Σαλαμίνα, το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», με προορισμό την Λιβύη. Η απόφαση για το δεύτερο κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβανικό λαό ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανατέθηκε για την υλοποίησή της στο υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στην Γεν. Δ/νση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) υπό την εποπτεία του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Η εν λόγω βοήθεια έχει προγραμματιστεί κατόπιν υποδείξεως των λιβανικών Αρχών να παραδοθεί στον στρατό, ειδικές μονάδες του οποίου παραλαμβάνουν, συντονίζουν και διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια στον τελικό αποδέκτη.
Το πρόγραμμα υλοποίησης της εν λόγω δράσης ανακοίνωσε επίσημα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Φραγκογιάννης απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους επιχειρηματίες και ιδιώτες να ενεργοποιηθούν άμεσα και να συνδράμουν στο σημαντικό αυτό εγχείρημα της Ελλάδας. “Η χώρα μας ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρχών του Λιβάνου για παροχή βοήθειας, αποφάσισε να σταθεί αλληλέγγυα για μια ακόμα φορά στον λιβανικό λαό και να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε δε ότι τα είδη που θα αποσταλούν απαντούν στο αίτημα βοήθειας που του είχαν εκφράσει οι Αρχές του Λιβάνου στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος όταν επισκέφθηκε την Βηρυτό, 18 ώρες μετά τη ολέθρια έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, στις 4 Αυγούστου, συνοδεύοντας την πρώτη αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την εικόνα καταστροφής που είδε, τις ανάγκες που δημιουργεί το χτύπημα αυτό για μία χώρα που ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση και την τριπλή διάσταση του προβλήματος, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική. “Ο Λίβανος μας χρειάζεται και εμείς χρειαζόμαστε έναν ανεξάρτητο Λίβανο στην περιοχή” υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: “Η ελληνική κυβέρνηση είναι παρούσα και κινητοποιεί τις δυνάμεις της. Ελπίζω να ανταποκριθούν στην προσπάθεια αυτή και οι ελληνικές επιχειρήσεις”.
Το πλάνο της ΥΔΑΣ αναλυτικά διατύπωσε Γενικός διευθυντής Γιώργος Λαρίσσης. Απευθύνοντας και αυτός έκκληση προς όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συνδράμουν σε αυτή την ενέργεια που ανακουφίζει τον λιβυκό λαό και εμπεδώνει περαιτέρω την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε στις οδηγίες προς τους δωρητές: Να αποστείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι και την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου προς το γραφείο Γενικής Διεύθυνσης της ΥΔΑΣ με μια περιγραφή και στοιχεία του προσφερόμενου εμπορεύματος, του τρόπου συσκευασίας συμπεριλαμβανομένου του βάρους και του όγκου αυτού καθώς επίσης και τη διαθεσιμότητα μεταφοράς και φόρτωσης κατά τις αναφερόμενες ημερομηνίες επί του αρματαγωγού πλοίου. Ακολούθως, όπως εξήγησε, η ΥΔΑΣ θα απαντήσει γραπτώς για την αποδοχή της εθελοντικής προσφοράς και θα συνεργαστεί με τον δωρητή ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες παλετοποίησης και φόρτωσης στο πλοίο και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όπως αυτές προβλέπονται σε διεθνές επίπεδο.
Σχετικά με τα υλικά και τις προμήθειες της ζητούμενης ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρθηκε στο ιατροφαρμακευτικό υλικό για την περίθαλψη των τραυματιών με κατάγματα, μώλωπες και εγκαύματα, καθώς επίσης και υλικά για χειρουργικές και ιατρικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως είπε, στην ανάγκη για αντιμετώπιση του COVID 19 και σε αντικαρκινικά φάρμακα.
Αναφορικά με την επισιτιστική βοήθεια αναφέρθηκε στα βασικά προϊόντα αγροδιατροφής, όπως δημητριακά, όσπρια, ρύζι, λάδι, γάλα σε σκόνη και κυρίως βρεφικό γάλα, ζυμαρικά και κονσέρβες. Ενώ ως προς τα δομικά υλικά για την ανοικοδόμηση των πληγέντων υποδομών και ιδιωτικών περιουσιών ανέφερε υλικά όπως τσιμέντο, ξύλινες πόρτες, ράβδοι προφίλ αλουμινίου, υλικά βαφής και κονιάματα, γυψοσανίδες, καλώδια και υδραυλικές σωληνώσεις.
Κατά την δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα παρέχεται επίσης, όπως είπε, και η δυνατότητα, κατόπιν συνεννόησης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την εγχώρια και διεθνή νομιμότητα, να φιλοξενηθούν επί του αρματαγωγού πλοίου και ιδιωτικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έτερων ελληνικών φορέων προς τρίτους (επίσημα αναγνωρισμένους) αποδέκτες εντός Λιβάνου.
Ο κ. Λαρίσσης σημείωσε επίσης ότι ήδη υπάρχει συνεννόηση για μεταφορά βοηθείας που συγκεντρώνεται από την Περιφέρεια Αττικής και το “Όλοι μαζί μπορούμε” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, από τον ΙΦΕΤ και το υπουργείο Υγείας, του σωματείου ΠΑΜΕ με την υποστήριξη του ΚΚΕ και την Πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα.