Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στον Λίβανο και την υιοθέτηση «έκτακτων» μεταρρυθμίσεων στη χώρα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
«Ο κίνδυνος σήμερα είναι η εξαφάνιση του Λιβάνου, κατά συνέπεια πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Βηρυτό στις 6 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά τη σφοδρή έκρηξη στο λιμάνι της πόλης από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν και εκτεταμένες ζημιές στη λιβανέζικη πρωτεύουσα.
Η Γαλλία ηγείται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια των διπλωματικών προσπαθειών να πειστεί ο Λίβανος να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίσει τη διεθνή βοήθεια που χρειάζεται η χώρα για να γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση.
Ο Λεντριάν επισήμανε ότι η υφιστάμενη πολιτική τάξη δεν είναι σε θέση να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
«Οι πολιτικές αρχές του Λιβάνου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι εκπαιδευμένες και ικανές, αλλά έχουν συμφωνήσει να παραμένουν άπραγοι. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό», υπογράμμισε.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το δήλωσε όταν μετέβη στον Λίβανο στις 6 Αυγούστου και θα το ξαναπεί όταν βρεθεί εκ νέου στη Βηρυτό την Τρίτη», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στην επικείμενη νέα επίσκεψη του Μακρόν στον Λίβανο την 1η Σεπτεμβρίου.
«Κάθε ένας γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση στον Λίβανο», συνέχισε, καθώς ο πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ και η κυβέρνησή του έχουν παραιτηθεί λόγω των σφοδρών επικρίσεων που δέχθηκαν και της γενικής κατακραυγής μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 180 άνθρωποι και 250.000 έμειναν άστεγοι.
Περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ντιάμπ, ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για την έναρξη διαβουλεύσεων στο κοινοβούλιο ώστε να οριστεί νέος πρωθυπουργός, λόγω των διαφορών μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων.
«Πρέπει να συσταθεί κυβέρνηση, πρέπει να το κάνουν γρήγορα διότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη, τόσο ανθρωπιστική όσο και υγείας (…) και επιπλέον πολιτική έκτακτη ανάγκη», επέμεινε ο Λεντριάν.
«Η χώρα αυτή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, υπάρχει μια κατεστραμμένη νεολαία, μια φοβερή κατάσταση με την ανεργία, ένας τρομακτικός πληθωρισμός», εξήγησε.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα μπορέσει γρήγορα να εφαρμόσει «τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η διεθνής κοινότητα «δεν θα υπογράψει λευκή επιταγή σε μια κυβέρνηση που δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες όλοι γνωρίζουν», κατέληξε ο Λεντριάν, αναφερόμενος κυρίως σε μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα.