Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται «σύντομα» να ενεργοποιήσουν τον αμφιλεγόμενο μηχανισμό που έχει ως στόχο να επιβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
Το Σάββατο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αυτή η διαδικασία της «επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση» ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και αυτήν την εβδομάδα.
Όταν ρωτήθηκε πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, ο Πομπέο δεν απάντησε.
«Ο πρόεδρος είπε με σαφήνεια ότι θα το κάνουμε σύντομα και αυτό θα κάνουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.
Με τον μηχανισμό αυτό θα επιβληθούν και πάλι όλες οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που είχαν αρθεί με την πυρηνική συμφωνία του 2015. Ωστόσο ο Τραμπ το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από αυτήν τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ανεπαρκή, και έχει ήδη επιβάλει ξανά μονομερώς κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Η κίνηση που σκοπεύουν να κάνουν οι ΗΠΑ βασίζεται σε μια ερμηνεία της συμφωνίας που όμως αμφισβητείται από τις άλλες χώρες: ο Μάικ Πομπέο σκοπεύει να επικαλεστεί ότι η χώρα του είναι «συμβαλλόμενο μέλος» της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία όμως έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ.
Με βάση το ψήφισμα του ΣΑ του 2015 με το οποίο επικυρώθηκε η διεθνής συμφωνία, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν μονομερώς τη μη τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους ενός άλλου συμβαλλόμενου μέρους. Με την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία, μέσα σε διάστημα 30 ημερών θα επιβληθούν και πάλι οι κυρώσεις που ίσχυαν για το Ιράν. Οι άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, δεν μπορούν να επικαλεστούν το βέτο τους σε αυτήν την περίπτωση.
Ωστόσο, σχεδόν όλες οι άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων εταίρων της Ουάσινγκτον, αμφισβητούν αυτήν την ερμηνεία και επομένως είναι απίθανο να δεχτούν την επαναφορά των τιμωρητικών μέτρων.
«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα δουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να σεβαστούν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Πομπέο. «Αναμένουμε ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και των μονίμων μελών» του ΣΑ, δηλαδή της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πομπέο καταδίκασε το πραξικόπημα στο Μαλί και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν συλληφθεί στη χώρα αυτή.