Στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου «βυθίζονται» -εκτός απροόπτου- οι προετοιμασίες για νέο γύρο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, μετά την διακοπή τους, το 2016, με ευθύνη της Τουρκικής ηγεσίας.
Του Κώστα Πασίση
Η ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο «βραχυκύκλωσε» τη τουρκική διπλωματία και προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στον Σουλτάνο.
Απόρροια αυτού ήταν η έκδοση navtex για ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο, «τορπιλίζοντας» οποιαδήποτε σκέψη για συζητήσεις. Η τουρκική άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Αυγούστου.
Η τουρκική navtex και η συνολική η επιθετική στάση της, αφήνει έκθετη την Άγκυρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μετα από αυτή τη σπασμωδική αντίδραση το μεγάλο κέρδος της Ελλάδος από την προαναφερθείσα Συμφωνία, γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ακόμη και στον πιο καχύποπτο.
Επιπλέον η ιστορική Συμφωνία επιβεβαιώνει τη πάγια θέση της χώρας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και «ακυρώνει» το ψευδοτουρκικό-λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, που έχει κάνει «κουρελόχαρτο» το Διεθνές Δίκαιο.
Κάτι που θα αξιοποιήσει η Ελληνική πλευρά στις διερευνητικές επαφές- αν ξεπαγώσουν τελικά- με την Τουρκία καθώς θα προσέλθει με το χάρτη της Συμφωνίας με την Αίγυπτο ανά χείρας.
Τι διαμήνυσε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τον Καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Nicholas Burns, στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum», αποκάλυψε ένα μέρος του διαλόγου του με τον Ερντογάν, κατά τη συνάντηση τους.
«Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ υπογράμμισε ότι υπό καθεστώς απειλών δεν μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση.
Ο Πρωθυπουργός όμως έριξε και το «χαρτί» της Χάγης, αν ξεκινήσουν οι επαφές και δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι δυο χώρες.
Αυτό ακριβώς το μήνυμα με την ίδια αυστηρή προϋπόθεση της αποφυγής των προκλήσεων της Άγκυρας, έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποκαλύπτοντας όμως και την κινητικότητα, γύρω από το θέμα, ίσως και κάποια από τα επόμενα βήματα.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές ακόμη και μέσα στον Αύγουστο», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Να επισημάνουμε ότι πριν ένα μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυε ότι η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως υπό το καθεστώς των εκβιασμών, ενώ έβλεπε μακρινό το ενδεχόμενο της Χάγης.
Όλα αυτά, όμως, πριν την εμβληματική Συμφωνία με τη Αίγυπτο, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα, δίνοντας σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα.
Το παρασκήνιο της Χάγης
Η παραπομπή, όμως, των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο (οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και υφαλοκρηπίδα μόνο) είναι ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα από τις αρχές της νέας χρονιάς, σε χαμηλούς τόνους βέβαια, μιας και χαρακτηρίζεται ευαίσθητο και αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ, τον περασμένο Φεβρουάριο τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και τα δυο κορυφαία στελέχη, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί την Ελλάδα τη συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Απέναντί τους βρέθηκαν πολιτικοί, επίσης από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, όπως π.χ. ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει επιχειρηματολογήσει κατά της προσφυγής στη Χάγη χαρακτηρίζοντάς την ως εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας
Εκ των υστέρων θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτή η εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν μια …προφητική εκδήλωση. Έκτοτε το ζήτημα συζητείτο χαμηλοφώνως στις παρυφές της πολιτικής καθώς το δυνατό διπλωματικό παιχνίδι-πόκερ γινόταν στο παρασκήνιο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο, με την Ελλάδα παρούσα.
Εν κατακλείδι η Χάγη είναι ένα θέμα που στο παρελθόν στο πολιτικό σκηνικό, έχει προκαλέσει πολλές δημόσιες συζητήσεις ή ακόμη και αντιπαραθέσεις, μεταξύ των βουλευτών, απ όλα τα κόμματα.
Διαφωνίες που ξεκινούν από το γεγονός ότι η Τουρκία ζητά διαπραγματεύσεις με όλα τα θέματα ανοικτά και συμφωνία- πακέτο, «γκριζάροντας» από την αρχή τον όποιο διάλογο αλλά και τη λύση της Χάγης.