Ξεπερνούν τα 70 τα κρούσματα, μόνο από τέσσερις γάμους σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Σέρρες, καθώς ιδίως τα γλέντια που ακολουθούν είναι εστίες διασποράς.
Οι γαμήλιες τελετές φαίνεται πως αποτελούν τη μαζικότερη εστία εξάπλωσης του κορωνοϊού, λόγω της ανυπαρξίας των μέτρων. Αναλυτικότερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 70 κρούσματα σε τέσσερις γάμους που διεξήχθησαν σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ η ιχνηλάτηση των καλεσμένων συνεχίζεται και ο αριθμός των μολυσμένων αναμένεται να αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη εντοπιστεί 22 κρούσματα από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, 45 από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα από τον γάμο στις Σέρρες και άλλα δύο από τον γάμο στη Λάρισα.
Τη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία θα πράξει το καθήκον της και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, σε μία περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα νέα μέτρα κατά της διασποράς της Covid-19.
«Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.
Αναλυτικότερα, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε:
«Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά, χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά.
Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονεί τον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του.
Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας, που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας».