today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Messolonghi by locals: Ανακαλύπτοντας την πολιτιστική ταυτότητα του Μεσολογγίου

ο 2018 δύο νέοι άνθρωποι από το Μεσολόγγι, ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος και η Κύρα Παπανικολάου, βλέποντας ότι πολλοί συνομήλικοί τους εγκατέλειψαν τον τόπο τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αποφάσισαν πως έπρεπε να δράσουν γρήγορα για να παραμείνουν στη γενέτειρα τους και να μην την δουν να ερημώνει. Η απόφασή τους αυτή λήφθηκε σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων που φεύγουν και είχε διαμορφώσει ένα κλίμα εσωστρέφειας και αδράνειας στην τοπική κοινότητα. Έτσι δημιούργησαν το «Messolonghi by Locals» έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018 στα πλαίσια του προγράμματος «START: Create Cultural Change» με σκοπό να χαρτογραφήσουν την πόλη με την μορφή πολιτιστικών διαδρομών διαδίδοντας παράλληλα την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου. Η ομάδα του οργανισμού άρχισε σιγά σιγά να αυξάνεται και όλο και περισσότεροι να παίρνουν μέρος στις δράσεις που σχετίζονται με τη μελέτη , την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και τη δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού.
Οι πολιτιστικές διαδρομές που έχουν προκύψει μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης και τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει κανείς ώστε να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά του Μεσολογγίου, χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ιστορία, Αρχαιότητα, Παράδοση, Τέχνη, Υπαίθριες δραστηριότητες, Τοπικά προϊόντα, Περιβάλλον, Αρχιτεκτονική. Για παράδειγμα επιλέγοντας κάποιος τη διαδρομή του περιβάλλοντος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, της Θολής και του Παλαιοπόταμου ή να περιηγηθεί στο βουνό Αράκυνθο ή για τους ντόπιους Ζυγό, εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής.

«Μέσα από τις καταγραφές που κάνουμε προσπαθούμε να αναδείξουμε διάφορες πτυχές της περιοχής και να παρέχουμε πληροφορίες σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο μας», λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 27χρονος Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, διαχειριστής του οργανισμού «Messolonghi by Locals». Κεντρικό σύνθημα του οργανισμού είναι η φράση «Live local, Think global» καθώς όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ναι μεν ζουν σε έναν μικρό τόπο αλλά αυτό δεν τους περιορίζει να είναι δικτυωμένοι και με άλλο κόσμο γενικότερα.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι σε μια μικρή πόλη όπως είναι το Μεσολόγγι υπάρχουν ευκαιρίες για όλους. Στην Ελλάδα υπάρχει γενικότερα η άποψη ότι στην επαρχία δεν υπάρχουν ευκαιρίες, δεν μπορείς να εξελιχθείς, δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Εμείς ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε αρκετά ευρωπαϊκά δίκτυα και ήρθαμε σε επαφή με πολύ κόσμο στην Ευρώπη, γεγονός που για εμάς συμβολίζει ότι δεν μένουμε στα στενά όρια μιας μικρής πόλης. Αυτό θέλουμε λοιπόν να δείξουμε» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Βλέποντας την ομάδα τους να μεγαλώνει και να αγγίζει τα 56 μέλη το «Messolonghi by Locals» προχώρησε στη δημιουργία και στη διαχείριση ενός «τοπικού κόμβου», του Local Hub. Πρόκειται για έναν κοινωνικό πολιτιστικό χώρο ή αλλιώς έναν «βιότοπο πολιτισμού» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, όπου μέσα σε αυτόν στεγάζονται διάφορες δραστηριότητες του οργανισμού, για παράδειγμα βιωματικά εργαστήρια, εκδηλώσεις ενώ πολλές φορές λειτουργεί και ως αναγνωστήριο.

«Είναι ένας βιότοπος πολιτισμού. Μία ενεργή κοινότητα που έχει ως βασικό κίνητρο να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για τον τόπο. Όλα αυτά που θέλουμε τα καταγράφουμε και για να τα αναδείξουμε αλλά και για να γίνει κοινός στόχος όλων» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος ενώ προσθέτει ότι το εγχείρημα αυτό έχει αγκαλιαστεί από όλο τον κόσμο που συμμετέχει και γίνεται ένα κομμάτι του πρότζεκτ.

Ο δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αριθμεί περίπου 35.000 μόνιμους κατοίκους ενώ η πόλη του Μεσολογγίου γύρω στους 12.000, παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος ένας από τους βασικούς στόχους είναι και οι ίδιοι οι ντόπιοι να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους ώστε μετά να τον διαδώσουν.

Το εγχείρημα αυτό έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να ενώσει τους ανθρώπους της περιοχής. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ελένη Καρανικόλα- Τσουβέλα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός που ασχολείται με τη λαογραφία της περιοχής. «Το Messolonghi by locals το βιώνω σαν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, με ενθουσιάζει η ιδέα ότι συνεργάζεται με όλους. Τα παιδιά που το ξεκίνησαν έχουν τη διάθεση να αναδείξουν κάθε πτυχή από την πόλη του Μεσολογγίου από τις δραστηριότητες που γίνονται αλλά και από την τέχνη. Έχει μια έννοια ότι αποδέχεται όλους τους ανθρώπους και αυτό για μένα είναι πολύ βασικό. Ένα ανοιχτό πνεύμα βλέπω σε αυτό το εγχείρημα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχοντας στην κατοχή της μια διδακτορική διατριβή πάνω στο πανηγύρι του Άη Συμιού, ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική συνιστώσα της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, η κ. Καρανικόλα – Τσουβέλα, έφτιαξε μία διαδρομή γύρω από αυτό το ζήτημα καθώς επίσης και γύρω από τους μύθους της περιοχής. «Είχα την ιδέα να δουλέψουμε τους μύθους της περιοχής με πολλά σχολεία αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω κορονοϊού. Κάθε σχολείο θα έπαιρνε να επεξεργαστεί ένα μύθο και αυτό θα το εικονογραφούσαν τα παιδιά και θα το έβγαζαν βιβλίο. Με τον καθηγητή Νικόλαο Ντούμα συνεργαστήκαμε σε ένα πρόγραμμα Erasmus και πήραμε δύο μυθολογικά στοιχεία, έναν θρύλο το Βασιλιά Ανήλιαγο και έναν μύθο τον Ηρακλή και τον Κένταυρο που αναφέρεται στην περιοχή μας. Έτσι τα παιδιά του ειδικού σχολείου σχεδίασαν τις φόρμες και έκαναν χαρακτικά που θα γίνουν βιβλίο. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά γίνονται οι ίδιοι φορείς πολιτισμού και μπορούν να παράγουν έργο», επισημαίνει. Στην κ. Καρανικόλα- Τσουβέλα το Messolonghi by locals έδωσε ζωή, την έκανε να μην νιώθει στο περιθώριο. «Μου έδωσε φτερά και μου έδωσε την ευκαιρία, την εμπειρία της ζωής, τα βιώματα, τις γνώσεις που είχα να τις μεταδώσω σε νεότερους συναδέλφους μου αλλά και στα παιδιά. Πρόκειται για ένα καταστάλαγμα ζωής που επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους και είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει χαθεί στις μέρες μας η επικοινωνία», αναφέρει καλώντας όλους και περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον «βιότοπο πολιτισμού».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

Αρχική Σελίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ