Οι λιβυκές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Σουδανούς μετανάστες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε σημείο αποβίβασης στις λιβυκές ακτές, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ζητώντας τη διενέργεια “επείγουσας έρευνας”.
Η UNHCR “θρηνεί την τραγική απώλεια τριών ανθρώπων και ζητεί επείγουσα έρευνα” έπειτα από πυρά που δέχτηκαν στο σημείο αποβίβασης Αλ Χουμς στη Λιβύη, τη χθεσινή νύχτα, μετά την αναχαίτιση ενός πλοίου από Λίβυους ακτοφύλακες”, αναφέρει η ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι ο πυροβολισμός σημειώθηκε μετά την αποβίβαση 70 και πλέον ανθρώπων.
Τα τρία θύματα ήταν Σουδανοί πολίτες, διευκρίνισε η UNHCR. Οι δύο πέθαναν επί τόπου ενώ ο τρίτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) αλλά υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Ο πυροβολισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.
“Οι άλλοι άνθρωποι που επιβιβάστηκαν τέθηκαν υπό κράτηση”, διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ) εξήγησε σε ανακοίνωση ότι αρκετά μέλη του προσωπικού του ανέφεραν ότι “οι τοπικές αρχές άρχισαν να πυροβολούν όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να διαφύγουν από το σημείο αποβίβασης”.
“Η προσφυγή στην καταχρηστική βία οδηγεί για άλλη μια φορά στην παράλογη απώλεια ανθρωπίνων ζωών, σε μια συγκυρία έλλειψης δράσης για να αλλάξει ένα σύστημα που συχνά υστερεί για να παρέχει ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας”, σχολίασε ο Φεντερίκο Σόντα, επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη του ΔΟΜ/OIM, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
“Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει ωμά ότι η Λιβύη δεν είναι ασφαλές λιμάνι για αποβίβαση”, δήλωσε ο Βενσέν Κοστέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κατάσταση στην κεντρική Μεσόγειο, τον οποίο επικαλείται στην ανακοίνωση η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι “αναγκαίο να αυξηθεί η ικανότητα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, στην οποία να συμπεριλαμβάνονται πλοία των ΜΚΟ, προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα οι επιχειρήσεις διάσωσης να οδηγούν σε αποβιβάσεις σε ασφαλή λιμάνια εκτός της Λιβύης”. Πρόσθεσε ότι είναι “αναγκαίο” να ενισχυθεί η “αλληλεγγύη μεταξύ των παράκτιων χωρών της Μεσογείου”.
Οι αναχωρήσεις μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης αυξήθηκαν κατά περίπου 300% μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου το 2019 και περισσότεροι από 1.200 χάθηκαν στη θάλασσα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.