today-is-a-good-day
4.8 C
Athens

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το θέμα της Αγίας Σοφίας

Σύσκεψη για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου η Ελλάδα να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειές της για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, η οποία έχει καταδικαστεί διεθνώς, η Ελλάδα εργάζεται για να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του μνημείου.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδιας συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Χθες ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, τόνισε πως οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το μνημείο, όμως η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρικό, αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα και οι κινήσεις, τις οποίες θα κάνει, «αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα και της ιστορίας της Αγίας Σοφίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία, καθώς μετετράπη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της ίδιας της Τουρκίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ