today-is-a-good-day
20 C
Athens

Προτάσεις για επιτάχυνση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων από την Κομισιόν

Προτάσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής των προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation EU), συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Με δεδομένη την ανάγκη για την ταχεία ενεργοποίηση της στήριξης για την ανάκαμψη, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι σωστές συνθήκες για την ταχεία εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων, ιδιαίτερα για τις υποδομές. Η Επιτροπή καλείται να προχωρήσει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου σε προτάσεις για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των διαδικασιών στα κράτη μέλη», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο θα διατεθεί η μεγάλη πλειονότητα των πόρων του σχεδίου ανάκαμψης (672,5 δισ. ευρώ), στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι το 70% των επιχορηγήσεων του, που ανέρχονται συνολικά σε 312,5 δισ. ευρώ, θα δεσμευθούν για το 2021 και το 2022, ενώ το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να έχει δεσμευθεί πλήρως έως το τέλος του 2023, με τις πληρωμές να γίνονται έως το τέλος του 2026. Η προχρηματοδότηση για το Ταμείο θα καταβληθεί το 2021 και θα ανέρχεται στο 10%.

Οι χώρες μέλη θα ετοιμάσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όπου θα παρουσιάζεται η επενδυτική και μεταρρυθμιστική ατζέντα τους για την περίοδο 2021-23, ενώ προβλέπεται η αναθεώρησή τους το 2022 και η αναγκαία προσαρμογή τους, λαμβάνοντας υπόψη την τελική κατανομή των πόρων για το 2023. Τα εθνικά σχέδια θα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός διμήνου από την υποβολή τους. «Τα κριτήρια της συνέπειας με τις συστάσεις για κάθε χώρα καθώς και της ενίσχυσης του αναπτυξιακού δυναμικού, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κράτους μέλους θα πρέπει να έχουν τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης. Η αποτελεσματική συμβολή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για μία θετική αξιολόγηση», σημειώνεται.

Η αξιολόγηση της Κομισιόν θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, ενώ η έγκριση για την καταβολή των πόρων «θα εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων» και η Κομισιόν θα ζητά σχετικά τη γνώμη της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής. «Αν, κατ΄ εξαίρεση, μία ή περισσότερες χώρες θεωρήσουν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων», θα μπορούν να ζητήσουν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναφέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Κομισιόν δεν θα μπορεί να αποφασίσει για την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση των πληρωμών, αλλά θα πρέπει να περιμένει την αναλυτική συζήτηση του θέματος από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μία διαδικασία που κατά κανόνα δεν θα υπερβαίνει το τρίμηνο από τον χρόνο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει ζητήσει τη γνώμη της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ