today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

Θ.Καράογλου: Μετά τη γενναία αντιμετώπιση της πανδημίας, η Καστοριά ξεπερνά το πρόβλημα

Γενναία αντιμετώπισαν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της Καστοριάς τα προβλήματα που ανέκυψαν με την πανδημία του κορονοϊού, τα οποία πλέον ξεπερνιούνται, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει αφήσει πίσω της τις δυσκολίες και να μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία, όπως επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, στη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο της πόλης για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη και των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας.

«Οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια στις αρχές και σε όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, οι οποίοι είχαν πραγματικά μια πολύ δύσκολη περίοδο με τον κορονοϊό, παρόλα αυτά με ηρωισμό και υπακούοντας στις οδηγίες των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων κτλ, αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βεβαίως αυτό θα πρέπει να το διατρανώσουμε σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, ότι το πρόβλημα ξεπερνιέται κι ότι οι ομορφιές της περιοχής είναι εδώ, και μας περιμένουν όλους να τις επισκεφτούμε, και να γευτούμε τις υπέροχες γεύσεις». είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Αναφερόμενος δε, γενικά στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης από την Ελλάδα επισήμανε ότι η χώρα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί «για πρώτη φορά οι πολιτικοί υπάκουσαν στις οδηγίες των ειδικών και έστειλαν ένα μήνυμα σοβαρότητας, με τον οποίο κερδήθηκε η εμπιστοσύνη όχι μόνο των πολιτών, αλλά και του κόσμου, κι η Ελλάδα μετατράπηκε από μαύρο πρόβατο της υφηλίου σε ένα θετικό πρότυπο», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ακόμα τρία μεγάλα προγράμματα που αφορούν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «και μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της για τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια», όπως είπε ο κ. Καράογλου. Πρώτον, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, που -κατά τον υφυπουργό- θα «πιάσει» συνολικά περίπου τα 5 δισ. ευρώ σε προϋπολογισμό, για το οποίο θα εξεταστεί πώς μπορεί να επεκταθεί με κομβικά σημαντικά έργα και στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών. Δεύτερον, το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), για το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί -μέσα από διαδικασία διαβούλευσης και μέσα από προτάσεις όλων των φορέων- το πώς θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων, ποιοι θα είναι οι στόχοι και πού ακριβώς θα διατεθούν τα χρήματα. Και, τρίτον, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που άρχισε την 1η Ιουλίου, με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2020 και με διασφαλισμένα κονδύλια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Καράογλου γνωστοποίησε τέλος ότι μέσα στον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες κάθε φορέα (στην αυτοδιοίκηση). «Πολλές αρμοδιότητες, που σήμερα ανήκουν στις αποκεντρωμένες (διοικήσεις), θα μεταφερθούν εκεί που πρέπει να πάνε, δηλαδή στις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να μπορούν να “ τρέχουν” πολύ πιο γρήγορα όλα αυτά τα έργα. Ξεπερνάμε γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις που υπάρχουν. Και βεβαίως στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου της αυτοδιοίκησης για περιφέρειες και δήμους. Θα πάμε σε ένα σύστημα -στη βάση των προτάσεων και της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων- που θα δίνει τη δυνατότητα στον πλειοψηφούντα από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 40% ή 42% -αυτό θα συναποφασιστεί με τις ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ- να εκλέγει τα τρία πέμπτα του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου και να μπορεί να διοικηθεί ο δήμος και η περιφέρεια, να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ