today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

Λιβύη: Σίσι και Τραμπ συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Αμπντελαάλ σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες.

Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι βουλευτές θα συζητήσουν το θέμα της Λιβύης και ότι ενδέχεται να δώσουν στον Αιγύπτιο πρόεδρο μια εντολή για επέμβαση στον λιβυκό πόλεμο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης και ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Λιβύη θα απαιτούσε την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από τους υποστηρικτές του.

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

Η Σύρτη αποτελεί πύλη προς τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου που κατέχει ο LNA και ο Σίσι τον περασμένο μήνα κήρυξε το μέτωπο της Σύρτης κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, η οποία στηρίζει τον Χάφταρ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η τουρκική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Τρίπολης ανάγκασε τον LNA να εγκαταλείψει την 14μηνη επίθεσή του στην λιβυκή πρωτεύουσα, μια οπισθοχώρηση στο σχέδιο Χάφταρ για βίαιη ενοποίηση της χώρας.

Μια μεγάλη κλιμάκωση στη Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ξένων δυνάμεων που στέλνουν όπλα και μαχητές κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

Οι πρόεδροι Αιγύπτου και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης το σχεδιαζόμενο φράγμα του Γαλάζιου Νείλου της Αιθιοπίας, τόνισε η αιγυπτιακή προεδρία. Το Κάιρο ανησυχεί ότι η Αιθιοπία θα αρχίσει να γεμίζει το φράγμα χωρίς μια συμφωνία με το Κάιρο και το Σουδάν, τα οποία θα επηρεαστούν επίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ