today-is-a-good-day
14.1 C
Athens

ΚΘΒΕ: Πρεμιέρα μεθαύριο για τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη

Η ευέλικτη «Γκόλφω» έδωσε τα πρώτα έσοδα και η Νεφελοκοκκυγία των Αριστοφανικών «Ορνίθων» κάνει μεθαύριο τη μεγάλη πρεμιέρα της πρώτης μετά-κορωνοϊού εμφάνισης του ΚΘΒΕ σε μεγάλη σκηνή και διευρύνει το «στοίχημα» για την προσέλευση θεατών στη δυστοπική εποχή της πανδημίας.

«Κάνουμε θέατρο σε μια …”εταιρεία” που δεν γνωρίζει πλέον τι.. “πουλάει”, ποιος το “αγοράζει”, αν βρίσκεται υπό …αναστολή λειτουργίας και κυρίως πώς θα συντηρήσει το όνειρο -του θεάτρου και της πράξης του», έλεγε -μεταξύ άλλων στην πρώτη δημόσια εμφάνιση από την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΚΘΒΕ ο νέος του (από τον περασμένο Νοέμβριο) καλλιτεχνικός διευθυντής, ηθοποιός Νίκος Κολοβός, παρουσιάζοντας το καλοκαιρινό πρόγραμμα παραγωγών της δεύτερης Κρατικής σκηνής.

«Πρόκειται για ένα έργο “μύθο” και “πρόκληση”», συμπλήρωσε ο κ. Κολοβός αναφερόμενος στους «Όρνιθες», ενώ ο σκηνοθέτης Γιάννης Ρήγας (μέλος του θιάσου του Θεάτρου Τέχνης που ανέβασε το έργο προ 60ετίας και το κατέστησε «μύθο» στη θεατρική ιστορία της χώρας) δήλωνε «απενοχοποιημένος» για την ιστορία της συγκεκριμένης παράστασης.

«Αγαπώ, νοσταλγώ, νιώθω συγκίνηση και οφειλή στους δασκάλους μου για την παράσταση εκείνη. Κάνω, όμως, μια παράσταση που είμαι εγώ και οι συνεργάτες μου», έλεγε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «παρά τις χρονικές πιέσεις στην προετοιμασία -λόγω της πανδημίας- όλα είναι έτοιμα. Το μόνο που λείπει είναι το κοινό για πάρει το έργο …φωτιά και οι “Όρνιθες” να πετάξουν για τη δική τους σκηνική Νεφελοκοκκυγία».

«Κάθε γενιά οραματίζεται τη δική της Νεφελοκοκκυγία. Οι “Όρνιθες” είναι το πλέον ολοκληρωμένο, το πλέον πλήρες έργο του Αριστοφάνη. Η έννοια της Ουτοπίας υπάρχει σ’ όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας (πολιτικές και λογοτεχνικές, τεχνολογικές, οικονομικές, επιστημονικές, φιλοσοφικές, θρησκευτικές ουτοπίες). Είναι εξίσου σημαντική όσο και “αναγκαία” όσο και το όνειρο. Πώς αλλιώς; Δεν θα πάψουμε να ονειρευόμαστε, όπως ποτέ δεν θα πάψουμε να θεωρούμε την Αηδόνα το πιο όμορφο πουλί. Αν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε, να παραδεχτούμε τα λάθη μας, ν ακούσουμε τον “άλλο”, ίσως φτάσουμε στην ιδανική πολιτεία- στην πολιτεία που θα μας χωράει όλους. Οι “Ορνιθες” είναι το έργο που πρέπει να διαβάσει κάθε κυβερνήτης -κάθε εποχής- προτού αναλάβει την εξουσία αλλά και μόλις τη χάσει για να …κατανοήσει», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρήγας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , ενόψει της μεθαυριανής πρεμιέρας.

Η μετάφραση του έργου είναι του Κ.Χ. Μύρη, και τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, ενώ η πρεμιέρα θα γίνει στις 22 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους

Τα σκηνικά της παράστασης έκανε ο Κέννυ ΜακΛέλλαν, τα κοστούμια η Δέσποινα Ντάνη, τη μουσική ο Γιώργος Χριστιανάκης, τη χορογραφία ο Δημήτρης Σωτηρίου και παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Γιάννης Σαμψαλάκης, Κλειώ- Δανάη Οθωναίου, Δημήτρης Διακοσάββας, Θανάσης Ραπτόπουλος, Γιώργος Κολοβός, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μαριάννα Κιμούλη, Περικλής Σιούντας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Χριστίνα Ζαχάρωφ. Παραστάσεις: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους 22, 23, 24, 29 και 30 Ιουλίου 2020. Σάββατο 1 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Αυγούστου, Επίδαυρος (συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαύρου), Τρίτη 25 Αυγούστου στην Κοζάνη, Σάββατο 29 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και τον Σεπτέμβριο (4,5 και 6/9 επιστροφή το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης), ενώ την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου θα δοθεί μια ακόμη παράσταση στο Παλιό Ελαιουγείο της Ελευσίνας.

Τη φιλόδοξη παράσταση των «Ορνίθων» του ΚΘΒΕ θα συνοδεύει μια …πρωτότυπη εικαστική παράσταση 28 ομογενών καλλιτεχνών (ζωγράφων, φωτογράφων, σκηνογράφων, γλυπτών και φωτογράφων) που κλήθηκαν να συμμετάσχουν με νέα και παλαιότερα εικαστικά έργα τους, εμπνευσμένα απ την Αριστοφανική έννοια των «Ορνίθων», υπό τον τίτλο «Ορνιθο/Θεομαχία-Νοημοσύνη σμήνους»…

Υπό προετοιμασία και το χειμερινό ρεπερτόριο

Πέντε νέες παραγωγές ανακοίνωσε (μόνο με τίτλους και λιγοστούς ακόμη συντελεστές λόγω των εγγενών προβλημάτων της πανδημίας και καθώς δεν ολοκληρώθηκε η διανομή και η σύνθεση του δραματολογίου) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Πρόκειται για τις παραστάσεις: «Η δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις και «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ (σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου), στο θέατρο της ΕΜΣ, μια μουσική παράσταση που ετοιμάζει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, τη «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου, που θα σκηνοθετήσει ο Τάκης Χρυσικάκος, τους «Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη αλλά και σειρά δραστηριοτήτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του ΚΘΒΕ -καθώς το θέατρο συμπληρώνει τον Ιανουάριο του 2021 60 χρόνια δημιουργικής θεατρικής δράσης.

«Το ασπρόμαυρο αρχείο των 60 χρόνων του ΚΘΒΕ που μελετούν ήδη νέοι εργάτες του θεάτρου, κάποιοι από μας το …ζήσαμε έγχρωμο», έλεγε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Νίκος Κολοβός, ηθοποιός στο ίδιο θέατρο εδώ και 47 χρόνια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ