Η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπονομεύει τα θεμέλια της ανεκτικότητας και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.
Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, η ενέργεια αυτή, δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας αλλά ευρύτερο ζήτημα που πρέπει να καταδικασθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις και του ζήτησε να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου.
Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμφώνησε με τις επισημάνσεις της κ. Σακελλαροπούλου, αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα της απόφασης του κ. Ερντογάν και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο του ρόλου του, για αναθεώρηση της απόφασης αυτής. Επίσης, ο Πάπας εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας στην υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το 2016.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα μας το 2021, χρονιά κατά την οποία θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο Ποντίφικας αποδέχθηκε την πρόσκληση, ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την υλοποίηση του ταξιδιού.
Ζήτησα από τον @Pontifex να ασκήσει όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επεσήμανα ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας υπονομεύει τα θεμέλια της ανεκτικότητας και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.
— President GR (@PresidencyGR) July 20, 2020