today-is-a-good-day
16.5 C
Athens

Το παρασκήνιο της “μυστικής” ελληνοτουρκικής συνάντησης στο Βερολίνο

Πλήθος σεναρίων έχει πυροδοτήσει η «είδηση» περί τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, μεταξύ Σουρανή (Ελλάδα), Καλίν (Τουρκία) και Χέκερ (Γερμανία). Εκείνο, όμως, που έμεινε είναι ότι τα ξαφνικά ανοίγματα …φιλίας, με γέφυρες διαλόγου προς την Ελλάδα, από τον κ. Τσαβούσογλου είναι άκρως προσχηματικές ενέργειες, για δημιουργία εντυπώσεων στο εξωτερικό.

Αυτό προκύπτει από την αποκωδικοποίηση που κάνει το Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών όλων των μηνυμάτων και κυρίως των κινήσεων της γειτονικής χώρας, στη διπλωματική σκακιέρα.

Του Κώστα Πασίση

Όπως έγινε γνωστό η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία για να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, και κυρίως στην αποκλιμάκωση της έντασης και όχι για να συζητηθούν τα «βαριά» ζητήματα όπου οι διάφορες είναι αγεφύρωτες.

Στην προ-συνεννόηση που έγινε, αποφασίστηκε να μη δημοσιοποιηθεί η σχετική συνάντηση, αλλά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κράτησε ποτέ το λόγο του

Όπως επισημαίνεται η Γερμανία δεν θέλει επι δικής της Προεδρίας, να κληθεί να διαχειριστεί μια ελληνοτουρκική κρίση. Η συνάντηση, όμως, δεν πήγε καλά, παρότι είχε ετοιμαστεί ειδικό πακέτο ανταλλαγμάτων στην Τουρκία.
Αυτό τεκμαίρεται από μια σειρά γεγονότων, που σημειώθηκαν μετα τη σύσκεψη των τριών:

—Στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ο κ. Δένδιας επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν παραβιαστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

—Από τη διαρροή της συνάντησης του κ.κ Τσαβούσογλου, με στόχο το «κάψιμο» της.

—Τις νέες τουρκικές προκλήσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα, όπως η έκδοση Navtex με την οποία η Άγκυρα ανακοινώνει ότι προχωρά σε γεωτρήσεις με το «Γιαβούζ», στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου.

—Το ξεκίνημα από χθες των εργασιών για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

—Την επαναφορά του προκλητικού αιτήματος για έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που εμπλέκονται στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Σε αυτές τις προκλήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με μια κίνηση-ματ, που έχει εκνευρίσει τον Σουλτάνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι αν η Τουρκία παραβιάσει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές», θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή και η Αθήνα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθηκης της Ευρώπης.
Στον απόηχο αυτής της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, χθες υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι κυρώσεις στην Άγκυρα αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης μονοπώλησαν τη συζήτηση τους.

Ο Πρωθυπουργός μέχρι τη Σύνοδο θα έχει ολοκληρώσει το κύκλο των συνομιλίων του με τους ομολόγους του στην Ευρώπη, ενώ για άλλη μια φορά θα ζητήσει και τη στήριξη των ελληνικών θέσεων από το ΕΛΚ.

Εκτιμήσεις για Τουρκία

Στα συμπεράσματα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται ότι ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση λόγω του ότι η τουρκική οικονομία είναι στα όρια της κατάρρευσης και εξάγει την κρίση, μέσω των γνωστών «λεονταρισμών» του.
Εκτιμάται επίσης ότι ο Σουλτάνος παραμένει πιστός στο «δόγμα» του ότι η Τουρκία δε δέχεται «τετελεσμένα» γεγονότα σε βάρος της, καθώς έχει αυτοπροσδιοριστεί ως η μόνη ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, αλλά δημιουργεί δίκες της καταστάσεις (επέμβαση στη Συρία) για να προωθήσει την ατζέντα της.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα παίξει το «χαρτί» της γεώτρησης στο Αιγαίο και Νότια της Κρήτης, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προσδιορίσει το σημείο που θα γίνει.

Ενώ, στο «βάθος» των αναλύσεων υπάρχει και το σενάριο του «θερμού» επεισοδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ