today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Δημοσκόπηση: Διαλύεται το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ λόγω Παππα, λέει το 57,2%

Το σοβαρό αντίκτυπο των υποθέσεων Παππά και Καλογρίτσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εδραίωση της κυριαρχίας της ΝΔ επιβεβαιώνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc για τον Alpha που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10-13 Ιουλίου και παρουσιάστηκε την Πέμπτη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

H μεγάλη πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν (57,2%) θεωρούν ότι «σίγουρα» και «μάλλον σίγουρα» οι καταγγελίες για τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά δημιουργούν ρωγμές στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Την αντίθετη άποψη έχει μόνο το 24,6%.

Περίπου δύο στους τρεις πολίτες (65,2%) αξιολογούν θετικά και μάλλον θετικά τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά και από σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39,3%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από την απόλυτη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό», όπου προηγείται με 58% έναντι 24,8% του Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,6%) θεωρούν ότι εάν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Μόνο το 15,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα και το 26,7% λέει ότι θα ήταν «περίπου τα ίδια».

Ενδιαφέρον είναι το κομμάτι των συσπειρώσεων, όπου στην περίπτωση της ΝΔ είναι ισχυρότατη, της τάξεως του 86%, ενώ αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις οι 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει «διαρροή» ψηφοφόρων της τάξης του 11,6% προς την ΝΔ. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Θωμά Γεράκη, αυτό «μεταφράζεται» σε ένα ποσοστό περίπου 4% του εκλογικού σώματος.

Επίσης, πάνω από ένας στους δύο πολίτες (52,2%) θεωρεί ότι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ευθύνεται κυρίως η πανδημία και όχι η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλό (41,6%) ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα, σχεδόν ομόφωνο (85,8%) είναι το αίτημα για κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ