Σε…ηλεκτρονική επισκεψιμότητα στα κανάλια του Μεγάρου στο Yutube, σε “διάδραση” (σχόλια στις σχετικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και… “like” υπολογίζεται στους σύγχρονους επικοινωνιακά δυστοπικούς (ειδικά για τον καλλιτεχνικό χώρο και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις) καιρούς, η “επιτυχία” και το ενδιαφέρον των πολιτών για τα καλλιτεχνικά δρώμενα…
Σε αριθμούς ηλεκτρονικών ακροάσεων και αντίστοιχων σχολίων στα ΜΚΔ εκανε τον … πρώτο απολογισμό της δράσης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο της καραντίνας, τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και την ενημέρωση για την επικείμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΟΜΜΘ, ο νέος (από τις 20 του περασμένου Φεβρουαρίου) πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΜΜΘ κ. Βασίλης Γάκης και μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου, στην πρώτη του δημόσια παρουσίαση (δια ζώσης συνέντευξη τύπου στην οποία τηρήθηκαν σχολαστικά όλα τα αυστηρά, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα).
Αν και … χωρίς καλλιτεχνική διεύθυνση (ο διορισμός της αρχιμουσικού κ. Ζωής Ζενιώδη που είχε επιλεγεί προ έτους μετά από σχετικό διαγωνισμό ουδέποτε επικυρώθηκε και τελικά το νέο Δ.Σ που διορίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο καλείται πλέον να προκηρύξει – μετά την την υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου) νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή νέου καλλιτεχνικού διευθυντή η οποία, όπως είπε ο κ. Γάκης, αναμένεται εντός του Ιουλίου), το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που προυπήρχε για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου υλοποιήθηκε εν μέρει και μόνο ηλεκτρονικά.
«Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως φορέαs δημόσιου χαρακτήρα, δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει τη λειτουργία του. Πολύ σύντομα λοιπόν, και με την καθοριστική προσωπική συμβολή της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, οι εκδηλώσεις που ματαιώνονταν, αντικαταστάθηκαν από ένα πλούσιο διαδικτυακό πρόγραμμα, για το οποίο οι άνθρωποι του Μεγάρου εργάστηκαν πυρετωδώς” τόνισε ο κ. Γάκης, ενώ … όπως είπε “η επισκεψιμότητα στο κανάλι του ΟΜΜΘ στο YouTube, όπου γινόταν η μετάδοση των δράσεων του Μεγάρου οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 90% και είχε 75.000 views… (επισκέψεις – θεάσεις)”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ , κατά 165% αυξήθηκαν τα νέα like στη σελίδα στο Facebook, κατά 531% αυξήθηκε η απήχηση στις δημοσιεύσεις (220.000 άτομα)και κατά 254% αυξήθηκε η αλληλεπίδραση (πάνω από 53.000 άτομα σχολίασαν το περιεχόμενο των αναρτήσεων). Όπως τόνισε ο ίδιος, «πέραν της προσφοράς καλλιτεχνικού έργου στο κοινό μας, το σημαντικότερο ήταν πως, ανταποκρινόμενοι στην παρότρυνση της Υπουργού Πολιτισμού, συμβάλαμε στην οικονομική στήριξη καλλιτεχνών της πόλης και εργαζομένων στην παραγωγή, κατά τη δύσκολη περίοδο των περιοριστικών μέτρων».
Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου για το καλοκαίρι. Οι τρεις ενότητες στις οποίες αυτό αναπτύσσεται είναι: α) ο θερινός κινηματογράφος «Σινεμά με θέα», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, β) ο «Κύκλος Νέων Μουσικών» με σπουδαστές Ωδείων της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζουν τη δουλειά τους (μια ενότητα που θα συνεχιστεί και κατά τη χειμερινή περίοδο), και γ) οι συναυλίες και οι άλλες εκδηλώσεις στην πλατεία, που παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα μουσικών επιλογών. Όπως υπογραμμίστηκε, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών υποδείξεων της Πολιτείας, το δε μικρό αντίτιμο (10€ και 5€ το μειωμένο εισιτήριο) κρίθηκε απαραίτητο, μεταξύ άλλων, ώστε να υπάρξει μια τάξη στην προσέλευση, καθώς οι θέσεις λόγω των μέτρων είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο το πεντάμηνο της νέας θητείας πραγματοποιήθηκαν (εν μέσω της πανδημίας) περισσότερες απο δέκα συνεδριάσεις του σώματος (με τηλεδιασκέψεις) και πέραν της ενημέρωσης των νεών μελών για τα διοικητικά, αλλά και τα καλλιτεχνικά του Μεγάρου συζητήθηκε ιδιαίτερα η ενεργειακή αναβάθμιση των άκρως ενεργοβόρων κτιρίων του ΟΜΜΘ και η ένταξη των εργασιών σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.
Όσον αφορά, τέλος, τα οικονομικά του Μεγάρου την περσινή αντίστοιχη περίοδο (τέλος του α΄εξαμήνου) τα έσοδα του Οργανισμού ήταν 590.000 ευρώ και τα έξοδαάτου 2.475.000 ευρώ, ενώ τη φετινή (που το μεγαλύτερο μέρος της δεν είχε, λόγω της πανδημίας, εκδηλώσεις) τα έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 270.000 ευρώ,ενώ τα έξοδα περιορίστηκαν στα 1.400.000 ευρώ.